Actualitate

Disensiuni la postul public de televiziune, după închiderea unor emisiuni. Președintele Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare: „Erau slabe”

Mai multe emisiuni de la postul public de televiziune Moldova 1 nu mai apar pe ecran, iar unii dintre foștii și actualii angajați ai instituției critică administrația pentru atitudine selectivă. Jurnalista Tatiana Cojocaru, autoarea și realizatoarea emisiunii „În alți papuci” de la Moldova 1, închisă acum câteva luni, sugerează că persoanele din conducerea televiziunii întreprind acțiuni „mai puțin decente și argumentate profesionist”. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, care a adunat peste 100 de comentarii, și alți colegi de-ai jurnalistei au criticat administrația. Contactat de Media Azi, președintele Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD) al TRM, Arcadie Gherasim, susține că emisiunile închise au fost „slabe”, iar televiziunea publică se pregătește să lanseze alte produse mediatice în primăvara acestui an.

„Sunt bine și încă sunt angajată la televiziunea Moldova 1, postul public, printre altele. Reamintesc pentru cei care de ceva timp îl consideră precum unul privat, unde își pot permite să facă «mișcări» și «acțiuni» mai puțin decente și argumentate profesionist. Sunt conștientă că voi fi presată mai dur decât până acum pentru această postare, dar nu am nimic de ascuns spre deosebire de celelalte persoane, cu funcții de conducere, din instituția noastră publică”, a scris Tatiana Cojocaru într-o postare pe Facebook.

Contactată de Media Azi, jurnalista a spus că la TRM ar exista „discriminare față de angajați”. „Am lucrat la proiectul meu cu o singură cameră, iar atunci când am aflat că Mihai Scobioală, cameramanul care a acceptat să facă emisiunea în asemenea condiții, a plecat, am întrebat retoric, într-o postare pe Facebook, dacă șefii noștri de la TRM înțeleg că oamenii buni pleacă din cauza că salariile sunt mici”, ne spune jurnalista, care precizează că asta se întâmpla în vara anului 2022. Tatiana Cojocaru susține că ulterior a fost rugată să șteargă postarea, dar a refuzat să facă acest lucru. În total, au fost realizate 37 de ediții ale emisiunii „În alți papuci”.

„Proiectul a fost susținut de Corneliu Durnescu, chiar el declara că e o emisiune diferită și bună”, spune Tatiana Cojocaru. Ea afirmă că a solicitat conducerii TRM să fie „remunerată conform promisiunilor făcute”, însă i s-a cerut să facă mai puține emisiuni. „În loc de trei-patru ediții, să fac două. De ce? Ca asta să-l îmbuneze pe domnul Țurcanu (n.r. – Vlad Țurcanu, directorul general al TRM), care nu agrea acest proiect? De ce s-a păstrat acest proiect, dacă acest produs nu era bun?”, se întreabă jurnalista.

Președintele CSD al TRM, Arcadie Gherasim, ne-a confirmat că emisiunea „În alți papuci” a fost închisă, ca și „Meseriașii”, iar „alte emisiuni au plecat cu tot cu autori”.

„Noi urmărim situația, sunt în contact permanent cu directorul general. Avem discuții uneori dure, avem discuții pro și contra celor care se victimizează. Eu vreau să spun următoarele: nu se închid emisiunile chiar așa pe voluntariat cum pare. Dacă emisiunea este slabă, ea se închide, așa cum a fost în cazul doamnei Solomca (Tatiana Cojocaru – n.r.). Ei i s-a propus, probabil, să-și revadă proiectul. I s-a propus să treacă la Mesager, unde e lipsă de cadre, dar ea nu a dorit. Nu au dreptate cei care spun că sunt prigoniți, iar cei despre care se spune că sunt favorizați sunt bruma care e perfecționată. Consiliul a inițiat intensificarea pregătirii cadrelor. Pe noi nu ne îngrijorează cei care sunt nemulțumiți, ci faptul că nu avem oameni buni pentru proiecte noi”, a punctat Arcadie Gherasim, precizând că TRM planifică lansarea mai multor emisiuni în această primăvară.

Media Azi a încercat să-l contacteze și pe directorul Moldova 1, Corneliu Durnescu, director general adjunct al TRM. Într-o discuție telefonică, jurnalistul a declarat că nu va comenta postările de pe Facebook ale unor angajați, iar pentru a vorbi despre o potențială reformă e nevoie de o vizită separată la sediul televiziunii. Corneliu Durnescu, numit în funcție în 2021, declara încă atunci că „știe cum se face o televiziune”, iar preluarea TRM e „o provocare” pentru el.

De cealaltă parte, președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, a făcut trimitere la Codul serviciilor media audiovizuale, care, modificat în 2022, nu mai oferă CA atribuții de intervenție.

„Relația CA și Moldova 1 este din perspectiva conținutului: să nu fie limbaj violent, să fie a doua sursă, publicitatea etc. Ei sunt subiectul nostru de observare. Noi nu monitorizăm însă activitatea managerială. Pentru asta există Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare. Noi am mai avut în trecut un conflict pe Codul muncii și am răspuns angajatei că acum nu avem niciun temei legal să intervenim, nu mai avem atribuții de supraveghere. Nici în acest caz, nu avem nicio pârghie sau atribuție. Mai mult, dacă am da un telefon, am fi acuzați de imixtiune în politica editorială. Pur legal, situația trebuie discutată la CSD, iar ulterior CSD va oferi raportul la Parlament. Eventual acolo, subiectul poate fi supus discuțiilor în comisia de profil sau ședința plenară”, a declarat Liliana Vițu.

În 2022, Media Azi publica un articol în care relata despre plecarea din funcție a directoarei postului public Radio Moldova. Atunci motivul ar fi fost viziunile de management diferite și disensiunile în legătură cu unele subiecte difuzate la radio. Directorul general al Companiei Teleradio Moldova, Vlad Țurcanu, a refuzat atunci să comenteze pentru Media Azi „dezbaterile interne” de la TRM.

Show More

💬 ...

Back to top button