Actualitate

Victoria Coroban, despre demisia din funcția de directoare a Radio Moldova: Sunt prea mari diferențele de viziune între mine și directorul general 

Viziunile de management diferite și disensiunile în legătură cu unele subiecte difuzate la radio ar fi motivele care au determinat-o pe jurnalista Victoria Coroban să demisioneze din funcția de directoare a postului public Radio Moldova, după jumătate de an de activitate. Directorul general al companiei Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, a refuzat să comenteze pentru Media Azi „dezbaterile interne” de la TRM.

Victoria Coroban a depus cererea de demisie săptămâna trecută, iar luni, 20 iunie, a fost ultima ei zi de lucru în calitate de directoare adjunctă a TRM, responsabilă de radiodifuziune. „Principala problemă e o diferență prea mare în viziunile de management pe care le avem cu directorul general, în ceea ce ține de gestionarea echipelor, având în vedere condițiile de muncă complicate de acolo. Eu sunt adepta comunicării, cooperării în echipă, încurajării oamenilor, susținerii lor, oferire de ghidaj. Aici perspectivele noastre sunt prea diferite”, a afirmat Victoria Coroban.

Potrivit ei, la baza deciziei ar fi stat și disensiuni cu privire la unele subiecte abordate la radio. Bunăoară, directorul general s-ar fi arătat nemulțumit de un interviu difuzat la postul public de radio în care s-a abordat problema egalității de gen și a violenței în familie. „E firesc sa fie și opinii diferite, dar ele pot fi discutate, argumentate, atunci când e loc de comunicare, de ascultare. Din păcate, în multe situații nu era loc de ascultare reciprocă (…).”, a adăugat ex-directoarea Radio Moldova. 

Solicitat să ofere o reacție cu privire la plecarea jurnalistei, directorul general  al TRM, Vlad Țurcanu, a refuzat să ne ofere un comentariu. „Nu discut cu presa dezbaterile interne pe care le avem la Teleradio-Moldova, mai ales interpretările pe care văd că le faceți și care sunt departe de realitate. Noi apreciem munca depusă de doamna Coroban și îi urăm succes”, ne-a spus Vlad Țurcanu. 

PROBLEME LA RADIOUL PUBLIC

Victoria Coroban s-a referit și la problemele identificate la Radio Moldova în cele șase luni de mandat. Ea susține că a avut obiecții față de grila de emisie, care necesita îmbunătățiri, fiind axată doar pe anumite subiecte culturale, istorice, însă mai puțin pe cultura independentă, de exemplu. „În abordare nu era suficient dinamism. Chiar și în cele câteva emisiuni de tip magazin care erau acolo în mare parte erau subiecte din cultură și prea puțin din actualitate din alte zone. Foarte puțin din social, aproape deloc din economic”, a spus Victoria Coroban. 

„Condițiile de muncă sunt foarte grele. Însuși spațiul arată foarte demotivant pentru realizatori. Spațiile comune sunt dezastruoase. Arată rău de tot. Salariile sunt foarte mici acolo. Sigur că se cere o reformă salarială”, a mai remarcat jurnalista. 

Fosta directoare generală adjunctă consideră că pentru a reforma postul public de radio este nevoie „de multe forțe proaspete în echipă, pentru care regulile și principiile jurnalismului sunt ceva firesc”, precum și mai multă „cultură profesională”. „S-a pierdut undeva pe drum această abordare. Aceste valori ale acurateței, echilibrului, exactității – regulile de bază ale jurnalismului”, a enumerat ea. 

Recent, Vlad Țurcanu a relatat membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare TRM despre problemele cu care se confruntă și soluții. Bunăoară, el a menționat că înstrăinarea Casei Radio s-ar număra printre opțiunile analizate de administrația în vederea economisirii resurselor.

Victoria Coroban a fost numită directoare a postului public Radio Moldova la sfârșitul lunii decembrie 2021. Anterior, ea a fost realizatoarea mai multor emisiuni la Radio Chișinău, printre care „Cu mintea deschisă”, „Pauza de cafea” și podcastul „Asta-i situația”. Numirea ei la TRM a avut loc drept urmare a schimbărilor din Codul serviciilor media audiovizuale, prin care conducerea precedentă a Teleradio-Moldova a fost demisă. 

Show More

💬 ...

Back to top button