Actualitate

Consiliul Național al Audiovizualului din Ucraina, autorizat să aplice sancțiuni pentru justificarea agresiunii rusești

Rada Supremă a adoptat, pe 18 iulie, în prima lectură, un  proiect de lege prin care a extins împuternicirile Consiliului Național al Audiovizualului din Ucraina (CNA). Astfel, acesta va avea dreptul să aplice sancțiuni companiilor de televiziune și posturilor de radio pentru justificarea agresiunii rusești, scrie Strana.ua.

Noile norme se referă la “specificul CNA în timpul legii marțiale” și au fost votate de  241 de deputați.

Astfel, o amendă în valoare de 25% din taxa de licență poate fi impusă în cazul “justificării, recunoașterii ca fiind legitimă, negării agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv prin prezentarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei ca fiind un conflict intern, un conflict civil, un război civil, negarea ocupației temporare a unei părți a teritoriului Ucrainei”.

Radiodifuzorii nu vor fi trași la răspundere în cazul în care aceste idei nu au fost exprimate în înregistrare sau de către un angajat al radiodifuzorului (ci de invitați sau în timpul unor transmisiuni în direct) și au fost oprite de către prezentatori.

Totodată, Consiliului i s-a oferit dreptul de a solicita reacția Comandamentul militar, în cazul în care o companie din audiovizual va încălca această cerință pentru a doua oară în timpul legii marțiale.

Site-ul Gordonua.com precizează că, potrivit notei informative a proiectului, în prezent regulatorul nu-și poate îndeplini toate atribuțiile din cauza procedurilor stabilite în lege, care au fost prevăzute pentru timp de pace. De aceea inițiativa legislativă stabilește că, identificând acest gen de încălcări, autoritatea în audiovizual poate să se adreseze către Comandamentul militar, pentru ca acesta să reacționeze corespunzător.

Autorii proiectului de lege cred că prevederile propuse vor asigura capacitatea de a depista și sancționa rapid, în perioada legii marțiale, încălcările de legislație din partea deținătorilor de licențe de emisie și vor permite reglementarea anumitor aspecte din activitatea lor.

Show More

💬 ...

Back to top button