Actualitate

Circa 150 de jurnaliști din 17 redacții au părăsit Rusia de la începutul războiului din Ucraina

Cel puțin 150 de jurnaliști din 17 redacții au părăsit Rusia de la declanșarea acțiunilor militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse în Ucraina, informează portalul Agents.media.  Portalul scrie că motivul plecării ar fi inclusiv introducerea pedepsei penale pentru „falsuri” despre război și blocarea masivă a presei.

Potrivit datelor Agents.media, în ultimele zile, din mai multe redacții au plecat un număr semnificativ de jurnaliști. Spre exemplu, aproape toată redacția publicației online Meduza din Moscova – în jur de 20 de persoane. De asemenea, au plecat și jurnaliști de la Dojdi TV (Дождь), Eho Moskvî (Эхо Москвы) și Novaia Gazeta (Новая Газета).

O parte din jurnaliști au declarat despre plecare în mod public, printre care redactorul-șef al Dojdi, Tihon Dziadko, prezentatorul de la același canal Mihail Fișman și redactorul-șef al publicației Republic, Dmitrii Kolezev.

Printre cei care au părăsit Federația Rusă se numără și corespondenții de la o serie de instituții media occidentale – o bună parte a angajaților BBC în limba rusă (cel puțin 15 persoane), Bloomberg și Radio Libertatea (Радио Свобода).

Potrivit descrierii site-ului, în redacția Agents.media activează sub anonimat mai mulți reporteri și jurnaliști de investigație care au ajuns victime ale „represiilor în propria țară”. Redacția susține că a ales să activeze anonim din motive de securitate, pentru ca reporterii să nu fie sancționați sau arestați. Fondator și redactor-șef al Agents.media este Roman Badanin care a ocupat funcții de conducere la Dojdi, RBC și alte instituții media.

Pe 4 martie, președintele Putin a semnat legea privind răspunderea penală cu închisoare de până la 15 ani pentru știri false în privința acțiunilor armatei ruse.

Show More

💬 ...

Back to top button