Actualitate

Cereri ale NTV Moldova și RTR Moldova de anulare a unor amenzi ale CA, respinse de prima instanță

La început de februarie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au respins drept neîntemeiate cereri prin care posturile de televiziune NTV Moldova și RTR Moldova solicitau anularea unor amenzi dispuse de Consiliul Audiovizualului (CA) acum aproape un an. Sancțiunile vizau monitorizări desfășurate în contextul crizei de securitate din regiune, când NTV Moldova a difuzat inclusiv discursul integral al lui Vladimir Putin cu privire la recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. 

Decizia de respingere a cererii depuse de compania Exclusiv Media, proprietara canalului NTV Moldova, a fost luată de magistrați pe 10 februarie. Plângerea vizează o monitorizare dispusă de CA în februarie 2022, când autoritatea a hotărât să monitorizeze toate emisiunile mai multor posturi TV, inclusiv NTV Moldova, difuzate de la ora 20:00 a zilei de 21 februarie până la ora 22:00 pe data de 22 februarie, adică timp de 26 de ore. Inițiativa viza criza de securitate din regiune. 

Rezultatele monitorizării, examinate la 11 martie anul trecut, au atestat că NTV Moldova a comis mai multe abateri de la Codul serviciilor media audiovizuale. Bunăoară, în cadrul programului „Сегодня” (din rusă, „Astăzi”) retransmis din Federația Rusă pe 21 februarie, au fost difuzate două subiecte care reflectă criza de securitate din regiune, urmate de difuzarea integrală, în prime-time, a discursului președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, despre motivele de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Subiectele au fost prezentate unilateral, nu a fost asigurat echilibrul de opinii și prin solicitarea altor poziții. De asemenea, în cadrul buletinelor de știri nu era reflectată criza de securitate din regiune. NTV Moldova a fost sancționat cu  două amenzi a câte 10.000 de lei, decizie contestată de postul de televiziune.

Celălalt caz ține la fel de monitorizările inițiate de CA pe perioada stării de urgență. Mai exact, în baza sesizării membrului CA Ruslan Mihalevschi, a fost dispusă monitorizarea mai multor buletine de știri ale canalului RTR Moldova, în diferite intervale orare, între 6 – 22 februarie 2022. Printr-o decizie din 17 martie, postul de televiziune a fost penalizat cu 20.000 de lei pentru că nu a prezentat înregistrări solicitate de CA, dar și pentru încălcări repetate ale prevederilor legii audiovizuale, prin care orice furnizor de servicii media este obligat să asigurare imparțialitatea, echilibrul și să favorizeze libera  informare a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. Decizia, contestată de compania care deține RTR Moldova, TV-Comunicații Grup, a fost respinsă de judecători pe 9 februarie a acestui an. 

Show More

💬 ...

Back to top button