Actualitate

Cerere RTR Moldova, ce vizează sancțiuni pentru neasigurarea informării corecte despre războiul din Ucraina, respinsă de instanță

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o nouă decizie prin care a dat câștig de cauză Consiliului Audiovizualului într-un dosar ce vizează reflectarea războiului din Ucraina și a crizei de securitate din regiune. De această dată este vorba de RTR Moldova, amendat în martie anul trecut cu 5.000 lei și șase avertizări publice. Potrivit hotărârii din 13 iunie a primei instanțe, plângerea televiziunii a fost respinsă drept neîntemeiată. Cu o zi mai devreme, o decizie similară a fost emisă în cazul NTV Moldova

Decizia de sancționare a televiziunilor NTV Moldova și RTR Moldova a fost luată în cadrul ședinței CA din 2 martie 2022. Monitorizarea a avut în vizor buletinele de știri din 24-27 februarie 2022, iar rezultatele controlului au relevat multiple încălcări din partea ambelor posturi de televiziune. În cazul RTR Moldova s-a constatat lipsa rigorii și acurateței, precum și a echilibrului, dar și amestecul dintre fapte și opinii în știrile difuzate în perioada vizată de monitorizare și care au avut drept tematică invadarea Ucrainei de Federația Rusă. În același timp, RTR Moldova a recurs la omisiune în programele difuzate în perioada monitorizată. 

Astfel, postul TV a abordat situația din Ucraina într-un mod părtinitor și nu a favorizat libera formare a opiniilor telespectatorilor. 

„Multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale CA, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina” au fost printre argumentele invocate de Comisia pentru Situații Excepționale la 16 decembrie 2022, atunci când a decis suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune, inclusiv NTV Moldova și RTR Moldova pe perioada stării de urgență. 

Hotărârea Judecătoriei Chișinău poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău.  

Citiți și: Analiză. Ce (nu) aflăm de la NTV Moldova, Primul în Moldova și Accent TV despre războiul din Ucraina

Show More

💬 ...

Back to top button