Actualitate

CA: amenzi și avertizări publice pentru încălcarea legislației de către mai mulți distribuitori de servicii media audiovizuale

Consiliul Audiovizualului (CA) a secționat cu amenzi totale de 14.000 de lei distribuitorul de servicii media Smart Network, pentru că nu a respectat oferta programelor retransmise și pentru că nu a prezentat autorității contractele deținătorilor dreptului de autor și a drepturilor conexe. De asemenea, compania vizată, dar și distribuitorul Uplink au fost avertizați public pentru nerespectarea proporției de conținut difuzat și subtitrat în limba românăîn grilele lor de posturi de televiziune retransmise. Alți trei distribuitori au fost avertizați public pentru nerespectarea obligației de retransmisiune a serviciilor de televiziune „must carry”.

CA a dispus monitorizarea activității distribuitorilor de servicii media Smart Network, Uplink, Raznet, Andridan Impex, Excelentercom, Teodad, Jilanste, Interqinet, Sebisat, SVstadard, Revafarcom și Coscomsat la dat data de 20 ianuarie 2023. Potrivit raportului, monitorizarea a fost efectuată în intervalul lunilor mai – iunie, în baza mai multor prevederi ale Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), printre care respectarea ofertelor de servicii media audiovizuale retransmise, a drepturilor de autor și celor conexe, a proporției de conținut difuzat și subtitrat în limba română din grila de retransmisie, a listei „must carry”, precum și la capitolul protejării spațiului audiovizual național.

Potrivit concluziilor, niciunul dintre distribuitorii de servicii media audiovizuale vizați nu au înregistrat încălcări la capitolul protejării spațiului audiovizual național. De asemenea, o parte dintre ei au retransmis programele TV cu respecterea drepturilor de autor și a celor conexe, în timp ce o altă parte respectă retransmisia serviciilor de televiziune „must carry”.

În cazul companiei Smart Network, cota de conținut difuzat și subtitrat în limba română nu amfost respectată. De asemenea, din oferta aprobată nu au fost retransmise șase servicii de televiziune, iar în afara ofertei au fost retransmite 78 de servicii media audiovizuale, pentru 74 dintre care distribuitorul nu a prezentat contractele de retransmisiune cu deținătorii drepturilor de autor ale acestora. În ceea ce privește distribuitorul Uplink, CA a constatat nerespectarea proporției canalelor de televiziune difuzare și/sau subtitrate în limba română. Distribuitorii Excelentercom SRL, SVstadard SRL, dar și Coscomsat SRL au comis încălcări la capitolul retransmisiunii serviciilor de televiziune „must carry”.

Deciziile de amendare și avertizare publică ale distribuitorilor de servicii media audiovizuale au fost luate cu unanimitate de voturi, cu mențiunea că ședința CA din 30 iunie a fost prezidată de vicepreședinta instituției, Aneta Gonța. 

Show More

💬 ...

Back to top button