Actualitate

CA a aplicat amenzi de peste 2 milioane de lei pentru nerespectarea legislației audiovizuale în 2022

Pentru nerespectarea legislației ce reglementează activitatea în domeniul audiovizual, Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat furnizorilor de servicii media și distribuitorilor 447 de sancțiuni pe durata anului trecut. Este vorba de 235 de amenzi, în sumă totală de 2.340.000 de lei, și 212 avertizări publice, se arată în raportul anual de activitate al CA. 

Potrivit sursei, numărul total al avertizărilor și amenzilor dispuse de CA anul trecut a crescut considerabil în comparație cu cel din anii precedenți. Astfel, în 2022, furnizorii de servicii media audiovizuale au fost avertizați de aproape cinci ori mai mult, iar suma totală a amenzilor este de aproape trei ori mai mare decât media penultimilor doi ani.   

Conform informațiilor prezentate în raport, o direcție importantă în activitatea CA a fost asigurarea controlului referitor la prevederile ce țin de informarea corectă a cetățenilor. Astfel, pe parcursul anului 2022, membrii CA au examinat 262 de rapoarte de monitorizare a conținuturilor audiovizuale și doar pentru abaterile la acest capitol au fost aplicate 95 de sancțiuni, dintre care 62 de avertizări și 33 de amenzi în sumă totală de 320.000 lei.

În raport este subliniată atenția membrilor CA față de modul în care în programele informative și analitice a fost reflectată agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și criza de securitate din regiune. Analiza atestă faptul că unele posturi audiovizuale au evitat reflectarea evoluției războiului în buletinele de știri, în timp ce altele au reflectat de o manieră pozitivă acțiunile armatei ruse. Drept urmare, CA a aplicat 55 de sancțiuni, suma totală a amenzilor fiind de 213.000 de lei.

De asemenea, în vederea asigurării concurenței loiale, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Codului serviciilor media audiovizuale, posturile de radio și TV au fost monitorizate cu privire la respectarea prevederilor ce țin de proporția programelor audiovizuale locale. În acest sens au fost aplicate 120 de sancțiuni, suma lor fiind de aproape un milion de lei.

În anul 2022, se mai arată în raport, CA a monitorizat 15 canale TV la capitolul respectării nivelului tăriei sonore între emisiuni și publicitate. 12 posturi TV au fost amendate pentru încălcări în acest sens, amenzile ajungând la suma totală de 71.000 lei.

Noua componență a CA și-a început mandatul pe 16 decembrie 2021.

Show More

💬 ...

Back to top button