Actualitate

6 posturi TV, amendate pentru publicitate cu nivel sporit al sunetului

Consiliul Audiovizualului a aplicat sancțiuni în valoare totală de 32.500 lei posturilor de televiziune Sor TV, Albasat 12, Bas TV, 10 TV, Axial TV și Canal Regional, pentru încălcarea prevederii legale conform căreia furnizorii de servicii media au obligația să uniformizeze nivelul sunetului emisiunilor cu cel al comunicărilor comerciale.

Amenzile dispuse de CA în ședința din 10 februarie sunt rezultatul monitorizărilor dispuse anterior de vicepreședinta CA, Aneta Gonța. Acestea au vizat analiza conținutului a zece posturi TV în dățile de 27, 29 și 31 octombrie, în diferite intervale de timp. CA a constatat că patru posturi TV nu au avut încălcări – Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Cinema 1. Canalul 10 TV a fost sancționat cu 7.500 de lei, pentru cel mai mare număr de încălcări ale tăriei sonore în timpul difuzării publicității – 26 la număr. Celelalte posturi au fost amendate cu cate 5.000 de lei. 

Axial TV, care a avut o singură încălcare în perioada monitorizată, a fost sancționat pentru a nu fi tratat preferențial în raport cu alte precedente de acest fel, în care s-au aplicat penalități. Membrul CA Eugeniu Rîbca a găsit această măsură drept una disproporționată.

CA poate să monitorizeze sunetul publicității și să aplice amenzi în cazul în care există un decalaj la nivel de sunet din 2017, care a oferit instituției – pe atunci, Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) – echipamentul necesar, potrivit Radio Chișinău. În aprilie 2022, instituția a fost publicat un ghid explicativ privind uniformizarea tăriei sonore. Potrivit unui comunicat al autorității, pe durata anului trecut au fost aplicate amenzi pentru publicitate cu nivelul sunetului sporit în valoare de 64.000 de lei. 

Show More

💬 ...

Back to top button