Actualitate

CA a amendat Orizont TV și TV9 pentru nerespectarea concepției de programe

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat cu câte 7.000 de lei posturile de televiziune Orizont TV și TV9, pentru că nu au respectat propriile concepții generale a serviciului de programe. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței din 28 iulie 2023. 

În cazul Orizont TV, potrivit raportului de monitorizare al CA, la compartimentul „Producție a altor producători”, televiziunea a indicat 28% de programe realizate în statele membre ale Uniunii Europene, dar a difuzat 47,33%. Peste 31% dintre acestea sunt realizate de producători din statele UE, iar aproape 16% – de producători ce nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova (seriale din Federația Rusă). În ceea ce privește programele achiziționate, celerealizate de furnizorii ce nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova (filme și seriale, inclusiv documentare, de origine din SUA), serviciul de televiziune indică 26%, însă au fost difuzate 8,43% – programe ale NTV din Federația Rusă. CA a mai atestat devieri în cazul programelor informative și analitice, în cazul filmelor și altor tipuri de emisiuni, precum și disconcordanțe în difuzarea programelor educaționale și culturale.

Membrul CA Ruslan Mihalevschi, care a venit cu propunerea de a iniția controlul, a precizat că programele difuzate anterior de posturile TV6 și Orhei TV au trecut, în bază de contract, la Orizont TV. „E un aspect agravant”, a opinat el. Mihalevschi a remarcat că este o mare diferență între angajamentul postului de a difuza programe din SUA și transmiterea, de fapt, a serialelor din Federația Rusă. „Este important să ne uităm nu doar la cifre, ci și să analizăm contextul”, a mai remarcat membrul Consiliului. 

Pe de altă parte, postul de televiziune TV9 a difuzat insuficiente programe proprii, 0% programe de știri și un volum mai mare de programe retransmise. Între altele, CA a constatat că mai mult de jumătate din programele postului au fost emisiuni și filme retransmise/preluate/achiziționate – 52,82%, în comparație cu volumul indicat de 32,96%.

Deși TV9 nu a avea trecute în concepție programe realizate de alți furnizori de servicii media aflați sub jurisdicția Republicii Moldova, postul a difuzat mai multe emisiuni de la furnizorul Exclusiv Media.

În plus, conform structurii serviciului, programele informative și analitice urmau să constituie peste 10%, dar acestea au lipsit în perioada de monitorizare. Filmele ar fi trebuit să reprezinte 26,04%, controlul a atestat aproape 37%. 

Show More

💬 ...

Back to top button