Actualitate

Businessmanul ucrainean Rinat Ahmetov renunță la licențele deținute în domeniul mass-media în favoarea statului

Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov a declarat, pe 11 iulie, că a fost nevoit să-și retragă compania de investiții SCM de pe piața media, scrie Pravda.com.ua cu referire la site-ul SCM. Potrivit anunțului, în această săptămână, holdingul Media Grupa Ucraina (MGU) va renunța în favoarea statului la toate licențele de emisie și de satelit ale televiziunilor sale, precum și la licențele presei scrise din Ucraina. De asemenea, va înceta și activitatea publicațiilor online ale holdingului media MGU.

Potrivit lui Ahmetov, decizia a fost dictată de intrarea în vigoare a legii „cu privire la prevenirea amenințărilor la adresa securității naționale asociate cu influența excesivă a persoanelor cu influență economică și politică semnificativă în viața publică (oligarhi)”. El a subliniat totuși că „nu a fost, nu este și nu va fi oligarh”. 

Sursa notează că SCM nu are posibilitatea de a vinde afacerile în condițiile pieței. „Perioada scurtă de șase luni, prevăzută de lege pentru vânzarea activelor media, și agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei nu permit SCM să vândă afacerea media în condițiile pieței”, a explicat Ahmetov.

Ulterior, reprezentanții SCM au precizat că omul de afaceri întoarce statului doar licențele de emisie, iar alte active nu vor fi transferate. „Noi întoarcem statului doar ce aparține statului,  adică licențe (pe care el ni le-a eliberat) pentru difuzare. Atât. Anume asta se spune în declarația lui Rinat Ahmetov. Și anume acest lucru va fi făcut. Nu transferăm alte active ale grupului media (cu excepția acestor licențe) către stat – nici branduri, nici bibliotecile”, a scris pe Facebook directoarea pe comunicare la CSM, Natalia Iemcenko.

Consilierul șefului Oficiului președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, a salutat decizia lui Ahmetov și a calificat-o drept „un exemplu demn”.

Într-o analiză la subiect, publicația Strana.ua nu exclude că nu legea împotriva oligarhilor a stat la baza deciziei omului de afaceri. „Principalul motiv este altul – în condițiile de război din Ucraina, aproape complet a dispărut politica publică (doar Petro Poroșenko riscă să experimenteze aici, dar nu foarte activ), iar mass-media a încetat să mai fie un instrument de influență asupra autorităților, fiind constrânsă de cenzură militară și formată dintr-o singură agendă de «telemaraton»”.

Potrivit lui Rinat Ahmetov, holdingul său media este format din zece canale de televiziune care transmit în eter și prin satelit, resurse online, presă scrisă și un ecosistem media modern de producție. Potrivit lui, investițiile în holdingul media pe parcursul a peste 20 de ani au depășit suma de 1,5 miliarde de dolari. În holdingul media au activat 4.000 de jurnalişti şi alţi angajaţi. Din holdingul media MGU fac parte canalele TV Ucraina, Ucraina 24, NLO TV, platforma Segodnia (știri TV, site web), canale TV sportive Fotbal 1, Fotbal 2, Fotbal 3, platforma Oll.tv, proiectul cross-platform Vogue.ua și altele.

Show More

💬 ...

Back to top button