Externe

Bulgaria: Lipsa transparenței depline a proprietarilor mass-media, semnalată într-un nou raport privind libertatea presei 

Capturarea mass-mediei de către reprezentanții mediului politic și de afaceri și relația coruptă dintre proprietarii presei și politicieni este analizată într-un nou raport despre libertatea și independența mass-mediei din Bulgaria, lansat recent de Institutul Internațional de Presă (IPI).  

Autorii cercetării remarcă faptul că tabloul mediatic din Bulgaria este mai puțin clar din lipsa informațiilor cu privire la proprietățile și interesele de afaceri ale persoanelor-cheie implicate, într-o țară „cu cel mai înalt nivel de corupție și crimă organizată din UE”, unde au loc lupte între politicieni, moguli mass-media, inclusiv pentru a controla autoritățile de reglementare. „În cadrul acestei lupte pentru putere, mass-media a fost devalorizată și transformată într-un instrument și armă prin care sunt proiectate interesele private și politice, prin intermediul căreia deseori sunt ponegriți rivalii. Mass-media serioasă și independentă, care poate funcționa în afara acestui cadru corupt și să facă jurnalism de investigație, devine ținta celor pe care ei îi demască și este deseori chemată în instanțe, fie prin plângeri frecvente din partea unor persoane private, fie prin acuzații fabricate, întocmite de procurori politizați”, scrie în raport.

Cercetătorii concluzionează că, așa precum proprietarii media își folosesc influența pentru a avea favoruri politice și de business, așa și politicieni își folosesc puterea pentru a-și subordona presa. „Sistemul este menținut de instituții politice și judiciare corupte, utilizarea abuzivă a resurselor statului, instituțiile mass-media din serviciul public compromise și autoritățile de reglementare a mass-media, sistemul judiciar și lipsa de transparență cu privire la proprietatea mass-media, care se datorează regulilor slabe și ascunderea prin firme proxy (firmă „fantomă”) a forțelor adevărate care stau în spatele instituțiilor media”, se mai spune în raport.

Raportul include și o serie de recomandări către guvernanți pentru a remedia lucrurile, inclusiv asigurarea transparenței depline a proprietății mass-media, încetarea ingerinței politice în mass-media și, în special, asigurarea unui serviciu public de presă complet independent.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Show More

💬 ...

Back to top button