Actualitate

Barometrul RSF: 12 jurnaliști și un angajat mass-media au fost uciși de la începutul acestui an

De la începutul anului 2023, în lume au fost uciși 12 jurnaliști și un lucrător media, iar 517 jurnaliști și 22 de angajați din domeniul mediatic se află după gratii. Datele sunt prezentate de organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) într-un barometru ce arată în timp real cifra abuzurilor asupra jurnaliștilor din întreaga lume. Numai pe durata unei săptămâni, potrivit unui comunicat al International Press Institute (IPI), doi jurnaliști au fost uciși în Mexic.

Potrivit barometrului RSF, dintre cele 71 de state vizate, China, Myanmar și Siria înregistrează cel mai mare număr al jurnaliștilor deținuți de la 1 ianuarie 2023. În topul țărilor cu regim opresiv față de presă este urmat de Iran, Belarus, Vietnam, Turcia și Rusia. 

În luna iulie, într-o singură săptămână, doi jurnaliști au fost uciși în Mexic, ceea ce IPI califică drept „un semnal puternic al crizei continue a siguranței jurnaliștilor din țară, pentru care administrația președintelui Andrés Manuel López Obrador nu a găsit o soluție”.

Rețeaua globală IPI condamnă uciderea lui Nelson Matus Peña, cel mai recent deces al unui jurnalist din Mexic, și îndeamnă autoritățile să efectueze investigații cuprinzătoare și concludente asupra crimelor tuturor angajaților mass-media uciși în această țară. Totodată, organizația solicită guvernului să ia măsuri urgente pentru a proteja viețile tuturor jurnaliștilor. 

Show More

💬 ...

Back to top button