Actualitate

Avocatul Poporului a reacționat la restricționarea accesului jurnaliștilor în sediul judecătoriei unde se examina cazul lui Igor Dodon

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la îngrădirea accesului mai multor jurnaliști în clădirea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 26 mai, unde se examina cazul lui Igor Dodon, ex-președinte al Republicii Moldova. Mai mulți reporteri au relatat că li s-a restricționat inclusiv deplasarea liberă în anumite încăperi ale instituției. 

„Jurnaliștii au un rol esențial de informare a societății și de reflectare operativă  a evenimentelor și problemelor de interes public. Ombudsmanul reafirmă că libertatea de exprimare și libertatea presei sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice. Iar orice limitare a exercitării activității jurnaliștilor trebuie să fie bine argumentată și proporțională, și în corespunderea cu actele naționale și standardele internaționale”, scrie în comunicatul Ombudsmanului.

În context, Avocatul Poporului a îndemnat autoritățile responsabile „la corectitudine, respect față de presă în exercitarea atribuțiilor acestora în vederea neadmiterii încălcării dreptului la informații a populației.

Newsmaker.md a scris anterior că reporterii au fost ținuți în holul instituției mai bine de patru ore, iar pentru a merge la toaletă jurnaliștilor li s-a cerut să-și lase la intrare lucrurile personale. Mai mult, reprezentanții pazei instituției ar fi spus unuia dintre jurnaliști, care a solicitat să fie lăsat să treacă: „Te voi include în lista neagră și nu vei mai putea avea acces nici la o ședință de judecată”. Inspectoratul General de Carabinieri al MAI, citat de sursă, a menționat că accesul jurnaliștilor în clădirea judecătoriei nu a fost restricționat și că oamenii legii au format cordoane „pentru a asigura siguranța deplasărilor de serviciu a personalului, a participanților la proces și persoanelor care le însoțesc”.

Show More

💬 ...

Back to top button