Actualitate

„Ați omorât jurnaliști, dar nu ați ucis adevărul”. Flashmob în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, de Ziua Libertății Presei

Felicia Nedzelschi

Flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, de Ziua Internațională a Libertății Presei. Mai mulți jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și membri ai societății civile au ieșit astăzi în fața misiunii diplomatice în semn de solidaritate și rezistență împotriva presiunilor exercitate de către autoritățile de la Moscova asupra colegilor de breaslă.

Manifestația, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), s-a desfășurat sub sloganul „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”. Prin această acțiune, CJI și-a dorit să sublinieze importanța condițiilor de securitate în care jurnaliștii să-și poată desfășura activitatea, precum și impactul cenzurii de amploare asupra libertății de exprimare. Participanții la flashmob au ținut în mâini caricaturi și mesaje care au subliniat importanța protejării independenței presei și a luptei împotriva cenzurii și a intimidării. 

Directoare executivă a CJI, Nadine Gogu, a precizat că manifestația din fața misiunii diplomatice ruse are loc deja al treilea an consecutiv. „O facem pentru a semnala, o dată în plus, despre consecințele războiului asupra libertății presei, dar și pentru a-i comemora pe acei colegi care și-au pierdut viața făcându-și meseria. Protestăm împotriva războiului declanșat de Federația Rusă, cât și împotriva propagandei de război care este manevrată de la Moscova și care țintește în statele din fostul spațiu sovietic și asupra unor țări din Uniunea Europeană. Noi condamnăm politicile restrictive ale Kremlinului împotriva presei libere și, în același timp, ne solidarizăm cu jurnaliștii ruși independenți ale căror drepturi fundamentale sunt îngrădite și încălcate”, a declarat directoarea executivă a CJI pentru Media Azi.  

Jurnalista Viorica Tataru susține că presa moldovenească luptă continuu, de mai mulți ani, iar actuala libertate a presei noastre e periclitată de propaganda prorusă. „Suntem nevoiți să combatem narațiunile propagandei. Suntem nevoiți, pentru că nu ar trebui să o facem, ar trebui doar să aducem informații. Dar uneori e nevoie să explici oamenilor că sunt manipulați, să le spui care este adevărul. Federația Rusă a investit enorm aici, în posturi TV și alte media. Din aceste motive, nouă ne este greu, pentru că noi nu luptăm cu aceleași arme. Dimpotrivă, ei se folosesc de instrumentele pe care noi le-am obținut cu atâta greu, cu această libertate. Ei spun că fac uz de libertatea de exprimare, dar e banal, paradoxal și ipocrit să folosești aceste drepturi când ești împotriva lor. Noi nu avem atâtea soluții la câtă dezinformare lansează ei, dar încercăm. Nu doar presa trebuie să lupte, ci și fiecare dintre noi”, a declarat jurnalista.

Iar redactora-șefă a portalului Agora.md, Anastasia Antoceanu, insistă că pentru ea e important ca presa să rămână liberă și de autocenzură. „Cred că astfel de evenimente, picătură cu picătură, ajută la conștientizarea acestei probleme în societate. Noi trăim în bula noastră, cea a jurnaliștilor, și avem privilegiul de a lucra într-o redacție liberă. Dar sunt alte persoane, cărora nici nu le pot spune jurnaliști, care nu-și fac munca onest și care, din păcate, se scuză că nu știu de unde vin banii. Care activează în instituții finanțate vădit din surse dubioase, proruse, iar când vedem retorica pe care o promovează, nu mai vorbim de informare, ci de propagandă, de războiul hibrid pe care-l duce Federația Rusă pe teritoriul țării noastre”, afirmă jurnalista. 

Tot astăzi, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024, care relevă principalele probleme pentru presa din Republica Moldova.

Pe 20 mai, CJI va anunța câștigătorii celei de-a patra ediții a concursului Tulip Press Awards. Jurnaliștii au expediat la concurs materiale în care au abordat diverse subiecte legate de (ne)respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, pentru a sensibiliza publicul cu privire la această tematică.

Agenda evenimentelor desfășurate de CJI și alte organizații de media, cu prilejul Zilelor Libertății Presei, este disponibilă aici.

Show More

💬 ...

Back to top button