Interviuri

Ana Revenco: „Instrumentul principal al Centrului va fi reziliența prin informare, sensibilizare, educare”

La mai bine de o lună de la numirea în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Ana Revenco oferă, într-un interviu pentru Media Azi, detalii despre etapele de creare a noii instituții. Potrivit ei, „prin informare și comunicare prin toate metodele și pe toate palierele, vrem să contracarăm pericolele dezinformării, iar instrumentul principal al Centrului va fi reziliența prin informare, sensibilizare, educare”. 

Media Azi: Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost instituit prin lege pe 31 iulie, iar pe 19 octombrie ați fost numită în funcția de directoare. La ce etapă se află lucrurile în prezent? 

Ana Revenco: De la numirea mea în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, prioritar a fost să transmitem cât mai rapid Parlamentului spre aprobare Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și ingerințelor străine pentru anii 2024-2028 și Structura Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Aceste două documente se află acum în consultări la comisiile parlamentare de profil.

Concepția de comunicare strategică stabilește limitele si direcțiile de acțiune ale Centrului, care pun accent deosebit pe crearea mecanismelor care în primul rând vin sa capaciteze cetățeanul sa navigheze in mediul informațional, să identifice riscurile de dezinformare și să utilizeze critic informația. Un alt obiectiv conturat clar în concepție ține de consolidarea capacității instituțiilor statului de a  comunica mai eficient, pentru ca cetățeanul sa dispună de toate datele și informațiile veridice pentru a le pune în balanță. La fel, in Concepție sunt precizate ariile tematice care reflectă interesele sau obiectivele de securitate națională, în jurul cărora va fi articulată comunicarea strategică a Centrului și care, respectiv, sunt protejate în fața dezinformării. Este vorba de aderarea la Uniunea Europeana, coeziunea socială, reziliența economică, consolidarea sectorului de apărare, întărirea securității naționale în contextul regional volatil.

Această concepție a fost dezvoltată cu contribuția organizațiilor societății civile, a ONG-urilor din domeniul mass-media și reflectă și bunele practici din statele membre ale UE. În ceea ce privește structura Centrului, este gândită pentru a asigura o eficiență optimă în îndeplinirea funcțiilor prevăzute de lege, cu o echipă de 35 de specialiști. 

Ambele documente sunt în prezent la etapa aprobării în Parlament. Odată aprobate, vom putea avansa cu procedura de elaborare a actelor interne și crearea echipei, dar și elaborarea planului de acțiuni care vor determina prioritățile pentru anul viitor.

Este adevărat că Rosian Vasiloi, până de curând șef al Poliției de Frontieră, va fi adjunct al Centrului?

Conform legii, Centrul are un adjunct numit prin decret prezidențial, la propunerea directorului instituției. Încă nu am identificat nicio persoană. Prioritatea, așa cum spuneam, a fost să reușim să elaborăm la timp Concepția de comunicare strategică și structura Centrului.

În ceea ce-l privește pe Rosian Vasiloi, este un fals care s-a promovat ca o știre, dar informația nu a fost verificată. Este un fals lansat în spațiul public și multiplicat, un exemplu de dezinformare, pentru că s-a dat curs acestei informații fără verificări. Noi acum ne concentrăm pe structura centrului și, în general, acum angajări nu se pot face. Încă nu am purces la faza de recrutare, selectare. Prioritatea noastră, imediat după numire, a fost să elaborăm cele două documente și să le trimitem în timp util Parlamentului.

Ce urmează după aprobarea celor două acte de către deputați?

Odată aprobată structura, vom trece la elaborarea actelor interne de reglementare a activităților și, corespunzător, crearea echipei – anunțurile publice pentru selectare și recrutare. După ce este aprobată Concepția, vom iniția elaborarea planului de acțiuni, care vor determina prioritățile pentru anul viitor. Ne dorim să fie un plan care să reflecte principiul de abordare integrată, de coparticipare – de rând cu instituțiile statutului, comunități din societatea civilă – să participe la eforturile de contracarare a dezinformării și de comunicare strategică. Vorbim despre mediul academic, mass-media, societatea civilă, industria media – cunoștințele, expertiza și instrumentarul lor deja aduc contribuții esențiale. Centrul nu vine să înlocuiască inițiativele deja existente, ci mai degrabă să le valorifice. Centrul vine să ofere o platformă și agendă comună, încurajând schimbul de informații, experiențe și practici bune în a construi reziliența individuală și de comunitate în fața dezinformării.

Și in continuare ne vom mișca destul de dinamic. Ne propunem să avem toate actele necesare pentru a declanșa procesul de recrutare deja în primul trimestru al anului 2024 și să avem cel puțin echipa de bază creată.

Cum poate Centrul să ajute oamenii să combată dezinformarea?

Centrul va activa ca un avertizor pentru populație, pentru societatea civilă și instituțiile statului. Analiștii Centrului, cu instrumente și metode de tip OSINT, deci prin analiza informațiilor din surse deschise, vor monitoriza și evidenția dacă în spațiul public, legat de unul din cei cinci piloni tematici, circulă informații care nu sunt veridice. Apoi, prin acțiuni și campanii publice, Centrul și partenerii săi vor demonta proactiv o mare parte din dezinformări și manipulări, astfel încât cetățenii să cunoască, data viitoare când mai întâlnesc acele informații false – să nu le ia în considerare sau să intervină chiar ei în spațiul public și să le semnaleze ca fiind falsuri, minciuni. Toate astea pentru a-i ajuta pe alți cetățeni să fie informați corect. 

Un alt aspect esențial va fi sprijinirea și consolidarea inițiativelor de educație media și alfabetizare digitală. Aceste eforturi vor avea ca rezultat creșterea capacității cetățenilor de a discerne informațiile veridice de cele false sau care manipulează. Centrul își propune să dezvolte parteneriate și cu platformele tehnologice mari, pentru a amplifica efortul de detectare a falsurilor și limitare a răspândirii acestora inclusiv pe rețele de socializare. Astfel vom contribui la crearea unui mediu informațional mai sănătos pentru cetățean.

Vom implementa programe de formare a funcționarilor publici pentru a consolida capacitățile de comunicare strategică și combatere a dezinformării.

Adevărul este că Republica Moldova și cetățenii săi sunt ținte ale dezinformării care urmărește dezbinarea și ura, inducerea fricii și rea-credinței în instituțiile statului, diminuează capacitatea cetățeanului de a face alegeri prin libera gândire în afara abuzului și presiunii. Când suntem înconjurați de falsuri și manipulare informațională, suntem excluși din contextul real și discuții care vizează viața si siguranța noastră, suntem izolați de oameni din jurul nostru și ceea ce se întâmplă de fapt în jurul nostru. Dezinformarea ne face să deviem de la realitate și să luăm decizii care nu sunt în favoarea noastră. Toate țările care pun preț pe astfel de valori ca democrația, securitatea și prosperitatea cetățeanului – prioritizează lupta cu dezinformarea și acțiunile de informare strategică. Republica Moldova s-a aliniat acestor standarde și bune practici. 

Centrul are intenția să  creeze un mediu informațional robust și rezistent, care să se bazeze pe informații și contexte reale. Unde instituțiile statului comunică eficient și răspund eficient la dezinformare, iar cetățenii știu să distingă informațiile veridice de falsuri, să utilizeze informațiile în mod critic.

Personal ce v-ați propus când ați acceptat această funcție ?

Este oportunitatea și modul prin care pot să-mi servesc țara, s-o protejez, pentru că este țara mea. Prin cunoștințele mele vreau să servesc țara. Protecție înseamnă atunci când contribui la crearea, dezvoltarea condițiilor pentru ca țara să prospere. Dar țara înseamnă în primul rând cetățeanul care este fericit aici să locuiască, care să se simtă în siguranță și trăiește sentimentul de siguranță și mândrie. Și dacă acestea sunt puse în pericol, atunci este o formă prin care eu pot să contribui ca acest pericol să fie înlăturat, diminuat, pentru că el este un obstacol în dezvoltarea, creșterea țării noastre. Am învățat asta în familie: țara trebuie să ți-o meriți. Asta înseamnă să fiu în primul rând cu oamenii, cu cetățenii, pentru că această instituție vine să servească omul din Republica Moldova. 

Show More

💬 ...

Back to top button