Actualitate

Amnesty International califică procesul intentat pe numele redacției BelaPAN din Belarus drept unul „fabricat”

Tribunalul Regional Minsk din Belarus a început luni, 6 iunie, să examineze dosarul împotriva agenției de știri BelaPAN în care figurează redactora-șefă a instituțieo, Irina Levșina, fostul director Dmitri Novojilov, fostul director-adjunct Andrei Alexandrov și partenera sa Irina Zlobina. Autoritățile belaruse îi acuză inclusiv de „extremism”. În context, reprezentanții organizației Amnesty International, cu sediul central la Londra, au declarat că autoritățile ar trebui să renunțe la acuzațiile împotriva jurnaliștilor și să-i elibereze „imediat și necondiționat”.

„Cazul BelaPAN arată modul în care media independentă din Belarus este suprimată timp de doi ani de la disputatele alegeri prezidențiale, timp în care autoritățile au dus o campanie dură de persecutare a disidenței. Acuzații false de «extremism» au fost aduse de mai multe ori împotriva jurnaliștilor care îndrăznesc să reflecte evenimentele în mod independent, în ciuda riscului de a petrece ani de zile după gratii”, a declarat Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, citată de Baj.by.

Ea consideră că forțele de securitate din Belarus au înmulțit numărul arestărilor criticilor guvernamentali, iar instanțele de judecată emit decizii „tot mai dure și inechitabile”. „Această politică încalcă în mod flagrant obligațiile Belarusului în contextul dreptului internațional pe domeniul drepturilor omului. Atacul autorităților asupra libertății de exprimare trebuie să înceteze. (…) Ar trebui să se renunțe la toate acuzațiile împotriva Irinei Levșina, lui Dmitri Novojilov, Andrei Alexandrov și Irinei Zlobina. Toți reporterii și lucrătorii mass-media arestați doar pentru că-și desfășoară activitățile lor jurnalistice legitime de informare a publicului și dezvăluire a abuzurilor autorităților ar trebui eliberați imediat și necondiționat”, a adăugat Marie Struthers.

Figuranții din dosarul BelaPAN sunt învinuiți pe mai multe capete de acuzare, printre care „crearea unui grup extremist”, „înaltă trădare” și „evaziune fiscală”. Aceștia riscă până la 15 ani de închisoare doar sub acuzația de „înaltă trădare”.

Pe 18 august 2021, autoritățile din Belarus au efectuat percheziții în redacția BelaPAN și în casele mai multor angajații ai săi. Reprezentanții instituțiilor de stat au confiscat echipamente, au blocat site-urile web ale agenției și au sigilat serverele. Irina Levșina și Dmitri Novojilov au fost arestați în aceeași zi, iar Andrei Alexandrov și Irina Zlobina au fost plasați într-un centru de arest preventiv sub acuzația de colaborare cu Fundația BY_Help, care sprijină victimele represiunii politice, cu șase luni înainte de aceste evenimente.

Agenția BelaPAN a fost interzisă în noiembrie 2021, după ce autoritățile au recunoscut-o drept „organizație extremistă”.

Show More

💬 ...

Back to top button