Actualitate

Amenzi totale de 49.000 de lei pentru publicitate cu nivel sporit al sunetului la TV

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat sancțiuni în valoare de 49.000 de lei posturilor de televiziune N4, Rlive TV, REN Moldova, Studio L, Exclusiv TV, TV6 și TVC 21 pentru încălcarea prevederii legale conform căreia furnizorii de servicii media au obligația să uniformizeze nivelul sunetului programelor audiovizuale cu cel din timpul difuzării comunicărilor comerciale.

În cadrul ședinței din 21 octombrie 2022, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a dispus monitorizarea a nouă servicii media audiovizuale în zilele de 27, 29 și 31 octombrie anul trecut. În urma observațiilor CA s-a constatat că doar Vocea Basarabiei TV a respectat deviația admisă a nivelului tăriei sonore, în timp ce Privesc.eu TV a comis trei încălcări, dar pentru materiale ce la momentul difuzării nu puteau fi considerate drept publicitate. 

„Conform criteriilor de evaluare, TVC 21 a avut cele mai mari devieri, chiar dacă sunt doar șapte încălcări, ele au cea mai mare valoare de unități a tăriei sonore. Următorul este Studio L, cu 32 de devieri relativ mari, urmate de N4, Ren Moldova și TV6, care au înregistrat același nivel de încălcare a parametrilor sonori, iar Rlive TV și Exclusiv TV – cu abateri mici, dar în măsură de a fi sancționate”, potrivit Anetei Gonța, vicepreședinta CA. 

Prin urmare, TVC 21 a fost sancționat cu 9.000 de lei, Studio L – cu 8.000 de lei, TV6, Ren Moldova și N4 – cu câte 7.000 de lei, Rlive TV – 6.000 de lei, iar Exclusiv TV – cu 5.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate cu unanimitatea de voturi.

CA poate aplica amenzi în cazul în care există un decalaj între nivelul sunetului publicității și cel al programelor media din 2017, când a fost dotat cu utilajul necesar, potrivit Radio Chișinău. Potrivit unui comunicat CA, pe durata anului trecut au fost aplicate amenzi  în valoare de 64.000 lei pentru publicitate cu nivelul sporit sunetului. 

Show More

💬 ...

Back to top button