Rubrica „Refugiații în presă”, în ajutorul jurnaliștilor care relatează despre persoanele strămutate din Ucraina
Promovarea în presă a conținuturilor despre și cu participarea refugiaților din Ucraina este obiectivul urmărit de Centrul pentru Jurnalism Independent prin intermediul rubricii Refugiații în presă, lansată și actualizată pe portalul Media Azi pe parcursul anului 2023. Astfel ne-am propus, pe de o parte, să sporim accesul refugiaților la informații corecte și relevante despre subiecte de interes pentru ei, iar pe de altă parte, să creștem competențele jurnaliștilor în abordarea acestor tematici.
Rubrica conține în principal articolele, emisiunile, reportajele și alte produse jurnalistice lansate de redacțiile TV8, Jurnal TV, Elita TV, Studio-L, precum și de la postul public de televiziune Moldova 1 în calitate de beneficiari ai proiectului „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”. Publicațiile ilustrează reflectarea etică a problemelor cu care se confruntă refugiații, diverse strategii de prezentare a situațiilor de conflict, comunicarea etică și sensibilă în procesul de realizare a materialelor cu și despre persoanele strămutate din Ucraina.
Pe de altă parte, prin intermediul mai multor analize, editoriale și interviuri, jurnaliști și experți media au readus în atenția colegilor din presă reguli și norme de care să țină cont atunci când au pe post de protagoniști refugiații – oameni vulnerabili și cu istorii sensibile. Bunăoară Steven Youngblood, profesor american și expert în jurnalism pentru pace, evidenția cum mass-media a rămas „blocată în narațiuni înrădăcinate despre refugiați” și semnala că sunt necesare abordări mai constructive în presă pentru „a susține sprijinul public în lunile critice care urmează, în situația în care războiul este prelungit și așteptările în jurul unei soluționări timpurii și a revenirii se micșorează”. Iar jurnalista Irina Streapco explica faptul că empatia și etica contează atunci când ilustrăm poveștile persoanelor strămutate forțat din Ucraina.
În cadrul aceleași rubrici, echipa Media Azi a realizat mai multe materiale cu sfaturi la subiect, a informat despre discursurile nocive care au circulat în R. Moldova la adresa refugiaților de la declanșarea războiului în Ucraina și a compilat sugestii din mai multe surse străine relevante privind norme esențiale în abordarea subiectelor legate de refugiați.
Proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, finanțat de Guvernul Japoniei este o inițiativă a UNESCO dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR.