„Este în pericol însăși exercitarea profesiei de jurnalist”, avertizează organizațiile media din Franța după reținerea lui Ariane Lavrilleux
Percheziționarea și reținerea jurnalistei de investigație a site-ului francez Disclose, Ariane Lavrilleux, autoare a dezvăluirilor despre aspectele tenebre ale cooperării franco-egiptene, au stârnit indignare din partea breslei jurnalistice, a organizaților de media, dar și a opoziției din Franța. Guvernul este acuzat că tolerează încălcările libertății presei. Cu toate acestea, reprezentanții guvernamentali pretind a nu cunoaște acest caz și nu au venit cu o replică la acuzațiile jurnaliștilor, potrivit Le Monde.
În 2021, scrie RFI.fr, Ariane Lavrilleux dezvăluia că misiunea de informații Sirli, operată de armata franceză în numele luptei împotriva terorismului, a permis autorităților egiptene, între 2016 și 2018, să efectueze 19 bombardamente asupra vehiculelor civile suspectate că sunt pe mâinile contrabandiștilor. Publicarea acestor informații a motivat depunerea unei plângeri din partea ministrului francez al Apărării, pentru încălcarea secretului de stat.
La doi ani după dezvăluirile redacției de investigații Disclose, jurnalista Ariane Lavrilleux a fost reținută pe 19 septembrie 2023, ceea ce a stârnit indignare printre colegii săi de breaslă. Într-o scrisoare deschisă publicată joi, 20 septembrie, aproximativ 40 de asociații de jurnaliști i au denunțat o „situație gravă” și un „atac fără precedent asupra protecției confidențialității surselor”, potrivit Le Monde.
„Facem apel la ministrul Culturii și informației, Rima Abdul Malak, și la președintele republicii, Emmanuel Macron, să facă din consolidarea protecției surselor jurnaliștilor și a independenței redacțiilor o prioritate în cadrul Stării Generale a Informației, care trebuie să înceapă pe 3 octombrie”, scriu semnatarii în adresarea lor publică.
Reporteri fără Frontiere (RSF), de asemenea, au publicat un comunicat de presă prin care cer eliberarea imediată a jurnalistei Ariane Lavrilleux. „Dacă a fost arestată și locuința sa a fost percheziționată din cauza activității sale legitime ca jurnalistă, ceea ce avem toate motivele să credem, atunci acesta este un atac serios la adresa confidențialității surselor jurnaliștilor. Conform legii, protecția surselor jurnaliștilor poate fi suspendată în cazuri de interes public predominant, dar acest lucru trebuie aplicat într-un mod strict proporțional, lucru care nu este evident aici. Cerem eliberarea sa imediată”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului RSF pentru UE-Balcani.
Pe de altă parte, întrebată de Le Monde în timpul unei întâlniri cu presa la Matignon, joi, prim-ministra Elisabeth Borne a afirmat că nu are suficiente informații pentru a comenta asupra acestui fapt. „Este ceva legat de egipteni, nu-i așa?”, a întrebat o consilieră de la Matignon, care a promis să răspundă la solicitările jurnaliștilor. Potrivit Le Monde, însă, „nu va urma niciun răspuns suplimentar”.