Actualitate

Chestionar Media Azi // Este semnătura electronică un impediment în obținerea informațiilor de interes public?  Răspunsurile jurnaliștilor 

Semnătura electronică este un impediment în accesarea informațiilor publice doar „în unele cazuri”, arată un chestionar distribuit de Media Azi jurnaliștilor din mai multe redacții. Deși o bună parte dintre respondenți au o semnătură electronică, aceștia nu o folosesc în mod obligatoriu pentru a semna solicitările de informație. De cealaltă parte, cei care nu o dețin invocă procedura anevoioasă de obținere a acesteia drept cel mai frecvent motiv. 

Potrivit răspunsurilor la chestionarul Media Azi, jumătate dintre respondenți dețin o semnătură electronică (52%). Dintre aceștia, șase persoane au precizat că nu au utilizat-o niciodată ca să semneze solicitări de informație. Unii au specificat că o folosesc pentru a semna declarațiile de venit, iar alții susțin că expediază solicitările prin e-mail fără semnătură. 

Opt persoane au răspuns că o utilizează în funcție de necesitate. „Într-o lună pot semna și cinci solicitări, în altă lună nici una”, potrivit unuia dintre răspunsuri. În alte cazuri, s-a menționat o frecvență săptămânală sau lunară, „uneori de câteva ori pe zi, alteori o dată pe săptămână sau mai rar”, precum și cazuri care vizează doar anumite autorități –  Agenția Servicii Publice, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura. 

Unii respondenți menționează că nu au timp să-și facă semnătura electronică. Printre alte cauze privind neutilizarea semnăturii electronice, șapte respondenți au menționat procedura anevoioasă de obținere a acesteia, iar patru au afirmat că nu-i văd necesitatea. 

70% dintre cei care au participat la sondaj afirmă că semnătura electronică este un impediment în accesarea informațiilor publice „în unele cazuri”. Șapte jurnaliști au răspuns „niciodată” la această întrebare, iar un intervievat a bifat opțiunea „tot timpul”.

CE SUGESTII AU JURNALIȘTII CU PRIVIRE LA OBLIGATIVITATEA UTILIZĂRII SEMNĂTURII ELECTRONICE

Unii respondenți au menționat în sondaj că nu consideră necesară încurajarea utilizării semnăturii electronice și nu înțeleg de ce ar avea nevoia de ea atât timp cât sunt jurnaliști acreditați. „Autoritățile abuzează atunci când solicită semnături electronice. Pentru jurnaliști ea nu trebuie să fie obligatorie ca să primească informație de interes public. În general, orice persoană care are nevoie de o informație publică ar trebui să o solicite fără vreo semnătură electronică”, se spune în unul din răspunsuri. 

„Sigur că ar trebui exclusă obligativitatea aplicării semnăturii electronice pentru solicitările de informații. În prezent semnătura reprezintă un impediment pentru foarte mulți jurnaliști în a solicita informații de interes public. Majoritatea jurnaliștilor încă nu au semnături mobile/electronice. Asta implică cheltuieli de bani și timp. Plus la asta, nu toți operatorii de telefonie mobilă oferă semnătura mobilă Unite/Moldtelecom)”, se arată într-un alt răspuns. 

Alți doi respondenți la fel consideră că semnătura electronică nu ar trebui să fie obligatorie, dar remarcă faptul că aceasta „facilitează transmiterea documentelor”, iar faptul că cineva o deține ar trebui să fie „un avantaj în obținerea informațiilor de interes public”.

Unii jurnaliști au menționat că semnătura electronică ar trebuie să fie gratuită pentru ziariști „pentru că ei o folosesc în virtutea necesității de a obține informații de interes publice, nu în scop personal”. 

O persoană s-a arătat optimistă în privința viitorului semnăturii electronice în activitatea jurnaliștilor: „Sunt sigur că jurnaliștii o să se adapteze la noile tehnologii, mai rău de funcționari, care trebuie să dea răspunsuri. Au să invoce diferite impedimente”.

Potrivit legii  privind semnătura electronică şi documentul electronic, semnătura electronică avansată calificată are aceeași valoare juridică ca şi semnătura olograf. Codul administrativ prevede că petițiile (solicitările de informație sunt calificate drept petiții) trebuie să conțină semnătura petiționarului ori a reprezentantului său legal sau împuternicit, iar în cazul petiției transmise în formă electronică – semnătura electronică.

La întrebările CJI au răspuns 26 de reprezentanți ai instituțiilor media din redacțiile Albasat TV, Radio Moldova, Asociația Presei Independente, proiectul media CU SENS, Centrul de Investigații Jurnalistice, Expresul.md, Realitatea.md, Jurnal TV, MoldovaCurata.md , Moldova.org, Newsmaker.md, Rise.md, Europaliberă.org, Sor TV și Radio Soroca, SănătateINFO.md, Tuk.md, TVR Moldova, Ziarul de Gardă, Zonadesecuritate.md, Nokta.md, Esp.md. 

Show More

💬 ...

Back to top button