Actualitate

O nouă lege privind accesul la informație, în proces de elaborare. La Chișinău s-a discutat despre necesitatea schimbării legislației

Un nou proiect de lege privind accesul la informație este în proces de elaborare, au anunțat reprezentanții Ministerului Justiției în cadrul conferinței internaționale „Punerea în aplicare efectivă a dreptului la informație: de la o nouă lege privind accesul la informație, la schimbări instituționale în Republica Moldova”. La evenimentul din 9 iunie, organizat de oficiul Consiliului Europei la Chișinău, au participat reprezentanți ai mai multor autorități, oficiali străini, experți și jurnaliști.

În alocuțiunea sa, ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Jānis Mažeiks, a  menționat că, potrivit unor date, jumătate din solicitările de interes public din 2018 au fost ignorate de autorități. „Pe noi ne-ar interesa dacă există vreo dinamică pozitivă sau care este situația. Principalele provocări în ceea ce privește accesul la informație sunt practic aceleași pe parcursul ultimelor 20 de ani – oligarhizarea, politizarea sectorului mass-media, legislația învechită, nedorința autorităților de a oferi acces la informație de interes public”, a menționat diplomatul. 

Ambasadorul UE consideră că legislația cu privire la accesul la informație necesită a fi îmbunătățită. „Noi știm că Ministerul Justiției, cu sprijinul UE, susține realizarea unei noi legi, inclusiv prin intermediul acestui proiect, și noi știm că contextul inițial este ratificarea de către Republica Moldova a Convenției Consiliului Europei care necesită și anumite modificări legislative pentru a stabili acest hotar dintre protejarea datelor cu caracter personal și accesul la informație”, a mai spus Jānis Mažeiks.

Patrick Pennincks, șef al  Departamentului Societatea Informațională din cadrul Consiliului Europei, consideră la fel că legislația trebuie îmbunătățită. „Peisajul mediatic s-a schimbat în regiune pe parcursul ultimelor două decenii, dar mai ales pe parcursul ultimelor două luni, și noi trebuie să facem față acestor schimbări de anturaj. Dacă dorim să păstrăm democrația la nivelul societății noastre este nevoie de a schimba normele, de a ajusta, de a ne adapta la noile circumstanțe. Și, uneori, crearea unor instituții noi nu întotdeauna este un răspuns ideal. Ceea ce se cere e să asigurăm garanții”, a menționat oficialul.

Tot el a remarcat importanța semnării de către Republica Moldova a Convenției de la Tromso privind accesul la documentele oficiale, menționând că nu toate țările din UE au semnat acest document.

Prezent la eveniment, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat că intenția autorităților este de a simplifica cât mai mult procedura de obținere a informațiilor de interes public și de a asigura accesul tuturor la informații, în mod special pentru mass-media. „Nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că, în contextul luptei împotriva corupției, este mai mult decât necesară asigurarea garanțiilor dreptului la informație, care încurajează transparența, iar transparența la rândul său atenuează corupția. Din acest motiv, un guvern care acționează în umbra secretelor, atunci când vorbim de un interes public, și care nu justifică secretizarea se află în opoziție totală cu acest drept garantat. Având în vedere că Ministerul Justiției este instituția responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul drepturilor omului, am subliniat că pe agenda noastră se află obiectivul de elaborare a cadrului normativ în scopul îmbunătățirii actualelor reglementări”, a spus Sergiu Litvinenco.

În context, secretara de stat a MJ, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că deja a fost elaborat un prim draft al noii legi cu privire la accesul la informație, care cuprinde aspectele de respectare a cerințelor transparenței proactive. Este vorba bunăoară de publicarea mai multor date pe site-urile oficiale, mai multă claritate pe partea de acces la informație prin sisteme electronice și în privința taxelor solicitate pentru acces la diferite date. Ea anticipează că documentul va fi finalizată în toamnă. 

În context, președinta comisiei parlamentare pentru mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a afirmat că deputații vor sprijini ministerul pe partea legislativă. 

Directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a enumerat un șir de probleme cu care se confruntă reporterii de investigație, printre care taxele pentru acces la bazele de date, restricționarea accesului la informațiile care sunt catalogate drept secret de stat și nefurnizarea răspunsurilor în timp util. „Actuala lege zice că solicitările de informație pot fi făcute verbal, dar asta nu funcționează. Ni se tot spune că trebuie să trimitem solicitări de informație. Vă rog să acceptăm că solicitarea de informație înseamnă un e-mail, așa cum trimit un simplu e-mail la Consiliul Europei și primesc răspuns…”, a subliniat Alina Radu.

Show More

💬 ...

Back to top button