CA a sancționat cu 50.000 de lei Primul în Moldova și NTV Moldova
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat posturile Primul în Moldova și NTV Moldova cu 50.000 de lei în total pentru încălcarea regulilor privind informarea corectă la subiectul situației din Ucraina. Sancțiunile au fost aplicate în cadrul ședinței din 11 martie, după ce membrii CA au examinat două rapoarte de monitorizare.
Primul raport de monitorizare a vizat toate programele de emisie a cinci canale TV în perioada 21 februarie – 22 februarie. CA nu a constatat abateri de la legislație în cazul Moldova 1, Jurnal TV și Prime.
În schimb, NTV Moldova a încălcat principiul informării corecte a publicului pentru că a difuzat în cadrul unei emisiuni mai multe discursuri, inclusiv de la ședința Consiliului de Securitate, printre care și intervenții ale președintelui rus Vladimir Putin, care a vorbit despre „motivele de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei”. Reprezentanții CA au precizat că discursul și alte acuzații ale șefului statului rus nu au fost echilibrate cu punctul de vedere al Ucrainei. „Discursul abundă în amenințări și acuzații grave la adresa Ucrainei și a reprezentanților statelor din Occident, iar furnizorul de servicii media NTV Moldova nu a intervenit sub nicio formă pentru a echilibra aceste acuzații cu alte opinii. Discursul său contestă existența statului Ucraina și îl cataloghează drept un stat artificial, fondat de bolșevici”, a citat din raport șefa Direcției de monitorizare TV, Victoria Cecan.
Ea a precizat că, în alte știri, a fost citat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, însă mult mai puțin.
CA a constatat încălcări și în cadrul emisiunilor difuzate de postul de televiziune Primul în Moldova, în aceeași perioadă. „Astfel, în cadrul programului Vremea (Время) din 22 februarie, în primul subiect sunt prezentate opiniile mai multor deputați din organul legislativ [din Federația Rusă – n.r.] privind susținerea votării independenței regiunilor din estul Ucrainei. O altă abordare asupra acestei probleme lipsește, inclusiv reacții sau poziții din partea Ucrainei”, a mai spus Victoria Cecan.
Reprezentanții NTV Moldova au comunicat CA că au exclus din grila pentru 24 februarie mai multe emisiuni achiziționate din Federația Rusă, „susceptibile de a transmite informații unilaterale”. „Astfel, zilele de 21 și 22 februarie 2022, perioada monitorizări, au fost ultimele zile în care emisiunile respective au fost prezentate în grila de emisie a postului NTV Moldova. Pentru perioada respectivă, NTV Moldova deja a fost supus mai multor sancțiuni”, au scris reprezentanții NTV Moldova.
CA a respins informația potrivit căreia postul ar fi fost sancționat pentru perioada menționată.
Membrul CA Eugeniu Rîbca a propus ca televiziunile să fie amendate doar pentru un singur articol și nu pe două, cum a fost propus în proiectul de decizie, pentru a evita principiul „sancțiunilor duble”. Propunerea lui a fost susținută doar de Tatiana Crestenco. „Argumentul că zilele de 21 și 22 februarie au fost ultimele în care furnizorii au admis retransmiterea acestor tipuri de programe în grila lor nu ține. Trebuia să vină un război ca să sistăm retransmiterea acestor programe în Republica Moldova . Sunt ani de zile în care emisiuni ca «Vremea pokajet» sunt retransmise în Republica Moldova fără nicio intervenție, fără nicio grijă din partea furnizorului”, a menționat vicepreședinta CA, Aneta Gonța.
Astfel, majoritatea membrilor CA au votat pentru sancționarea NTV Moldova cu 20.000 de lei în total, pentru două încălcări repetate. Într-un caz e vorba de încălcarea obligației de a informa „cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informaţia să fie verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, iar în cel de-al doilea caz – pentru încălcarea cerințelor privind „asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. Și Primul în Moldova a fost sancționat cu aceeași sumă.
Al doilea raport de monitorizare a vizat doar emisiunile de la postul de televiziune Primul în Moldova. Examinarea rezultatelor a fost amânată anterior. Monitorizarea a fost dispusă din oficiu, prin ordinul șefei CA, și a vizat perioada 24-27 februarie. Datele monitorizării au arătat că, în perioada menționată, Primul în Moldova nu a retransmis niciun program audiovizual de știri, dezbateri sau analiză din Federația Rusă, ci cele locale. Astfel, CA a evaluat doar conținutul emisiunilor locale și a constatat unele încălcări din prevederile cu privire la informarea corectă. „Decizia editorială de a renunța la retransmisiunea programelor audiovizuale de știri și dezbateri din Federația Rusă denotă prudență și precauție. În același timp, Codul serviciilor media audiovizuale obligă furnizorii de servicii media să informeze corect în toate conținuturile, inclusiv în cele locale, fără a distorsiona realitatea sau a o ignora”, scrie în raportul CA.
În urma examinării acestui raport, membrii CA au decis să sancționeze Primul în Moldova cu 10.000 de lei în tota, pentru două încălcări repetate privind informarea corectă a telespectatorilor.
Pe 2 martie, NTV Moldova a fost avertizat public și amendat cu 15.000 de lei în total (5.000 dintre care pentru neprezentarea înregistrărilor), Primul în Moldova – cu 20.000 de lei, iar RTR Moldova – cu 5.000 de lei, în contextul informării despre criza de securitate din regiune.