Actualitate

9 țări, între care și Republica Moldova, s-au retras din Alianța Consiliilor Independente de Presă din Europa, în semn de solidaritate cu Ucraina

Consiliile de presă din Armenia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Georgia, Irlanda, Moldova, Norvegia și Suedia au anunțat despre suspendarea calității de membri ai Alianței Consiliilor Independente de Presă din Europa (AIPCE), urmând exemplul colegii lor din Ucraina. Motivul invocat de semnatarii declarației comune a fost refuzul Comitetului de coordonare al Alianței de a expulza din organizație Colegiul public pentru reclamații de presă din Rusia, la propunerea Consiliului de Etică în Jurnalism din Ucraina, scrie Detector Media

 „Colegii noștri ucraineni au propus în aprilie 2022 ca Colegiul public pentru reclamații de presă din Rusia să fie expulzat din alianță. Deși comisia a examinat propunerea în aprilie, nu a existat nicio discuție deschisă între membri până la adunarea generală din Cipru, din 21 octombrie. Acest lucru arată că această comisie nu înțelege urgența problemei în cauză”, se menționează în declarație. 

Potrivit semnatarilor, războiul pe scară largă din Europa și noile legi din Rusia, care fac imposibilă funcționarea unei mass-media oneste și independente, reprezintă o problemă importantă care ar fi trebuit să fie abordată mai devreme în cadrul AIPCE.

În aprilie 2022, Consiliul pentru Etică în Jurnalism din Ucraina a propus expulzarea din AIPCE a Colegiului public pentru reclamații de presă din Rusia, pe motiv că acesta, de-a lungul anilor, și în special de la începutul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, nu a luat atitudine față de dezinformarea, manipulările și discursul de ură privind Ucraina, promovate în mass-mediile rusești.

 În declarația celor nouă țări se afirmă că în Rusia „nu există libertate a presei și oportunități adecvate pentru o autoreglementare normală a mass-media”. „Întregul sector media este folosit în mașina de propagandă dezgustătoare a lui Putin”, consideră autorii declarației.

Aceștia mai spun că au existat două încercări de a vota pentru excluderea Rusiei din AIPCE – în timpul unei reuniuni online din aprilie și în Cipru, la 21 octombrie, dar ambele au fost slab pregătite, ducând la „o confruntare inutilă care ar fi putut fi evitată”. „Când ne-am dat seama că Ucraina nu va accepta retrogradarea propusă de Rusia la statutul de membru asociat, am încercat să găsim un compromis rapid, propunând o opțiune mai blândă – suspendarea temporară a statutului de membru al Rusiei. Am sperat că acest lucru va rezolva problema. Dar propunerea noastră a fost întâmpinată cu iritare în Comitetul de coordonare, iar acest lucru a afectat discuția”, se arată în declarație. Organizațiile semnatare consideră că, în urma votului, comisia a acționat în mod deliberat astfel, încât propunerea Ucrainei să fie respinsă.

 „Faptul că Rusia a rămas, iar Ucraina a părăsit alianța, face imposibilă aflarea noastră în calitate de membri ai AIPCE”, se menționează în document. Semnatarii declarației au cerut eliminarea imediată a referințelor la consiliile lor de presă de pe site. Cu toate acestea, ei nu au exclus faptul că ar putea să revină în alianță dacă situația se va schimba și Ucraina va redeveni membră a acesteia.

Show More

💬 ...

Back to top button