Externe

15 jurnaliști și-au pierdut viața în lume de la începutul anului

15 jurnaliști și-au perdut viața de la începutul anului, potrivit datelor Federației Internaționale a Jurnaliștilor. Organizația reiterează că siguranța și protecția angajaților din mass-media este prioritară pentru dezvoltarea unei prese libere în întreaga lume.

Cei mai mulți jurnaliști au fost uciși în Mexic. José Luis Gamboa Arenas, bunăoară, a fost fondator și redactor-șef la portalului de știri Inforegio și cofondator La Noticia. Era activ pe Youtube și Facebook. El a fost înjunghiat în portul Veracruz pe 10 ianuarie, iar familia l-a identificat pe 14 ianuarie. Înainte de cele întîmplate el a denunțat actele de corupție ale municipalităților din Veracruz. Comisia de stat din Mexic pentru protecţia jurnaliştilor a cerut Parchetului General al statului să pună în aplicare „protocolul de anchetă pentru infracţiunile împotriva libertăţii de exprimare” după uciderea lui José Luis Gamboa.

José Luis Gamboa Arenas, jurnalist Mexic. Sursa foto: elfinanciero.com.mx

Fotojurnalistul Margarito Martínez Esquivel, în vârstă de 49 de ani, a fost împușcat în timp ce ieșea din casă la 17 ianuarie în Tijuana, oraș la granița cu SUA. Din 2016 activa în calitate de reporter criminalist și de securitate în Baja California, stat din nordul Mexicului. Colabora cu mai multe instituții media și făcea parte din mecanismul de stat pentru protecția jurnaliștilor.

Margarito Martínez Esquivel, fotojurnalist, Mexic. Sursa foto: diglogs.com

Lourdes Maldonado López a fost ucisă pe 23 ianuarie, când se întorcea de la muncă, în același oraș. Ea colabora cu Primer Sistema de Noticias (PSN), Televisa Tijuana și  Rosarito News Channel, unde prezenta show-ul ˶Brebaje˝. Jurnalista era implicată într-un process de judecată cu proprietarul PSN, Jaime Bonilla, fost guvernator Baja California, pentru concediere ilegală. În 2019, i-a spus peședintelui Mexicului Andrés Manuel López Obrador, în timpul unei conderințe de presă, că ˶își face griji pentru viața și siguranța  proprie˝, transmite FIJ.

Lourdes Maldonado López, jurnalistă Mexic. Sursa foto: Guvernul Mexican

Roberto Toledo, în vârstă de 55 de ani, jurnalist la o publicație online a fost ținta unui atac pe 31 ianuarie 2022 și a decedat câteva ore mai âîrziu la spital. Roberto Toledo lucra de trei ani la Monitor Michoacán, unde investiga cazurile de corupție la nivel local.

Lourdes Maldonado López, Roberto Toledo,,José Luis Gamboa Arenas,  Margarito Martínez Esquivel. Sursa foto: Reporteri fără Frontierenso

Michell Pérez Tadeo a fost o cunoscută prezentatoare a știrilor sportive, găsită fără suflare în partea de sud a orașului Mexico City, la o zi după ce familia ei a dat-o dispărută, transmite FIJ într-un comunicat din 22 februarie.

 Michell Pérez Tadeo, Mexic. Sursa foto: Kiratas.com

˶Mexic este cea mai periculoasă țară din lume pentru jurnaliști ̋, menționează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. Reprezentantul CPJ, Jan-Albert Hoosten, a declarat pentru publicația  El Pais că violența contra jurnaliștilor este constantă în Mexic, iar după trei ani de guvernare a lui Andrés Manuel López Obrador, acesta nu a fost în stare să resolve zecile de crime, dar a și întreprins foarte puțin ca să fie prevenite.

138 de jurnaliști au fost uciși în Mexic în perioada 1992 -2021,  transmite CPJ, în timp ce Article 19, organizația mexicană ce apără libertatea de exprimare, spune că ar fi vorba de 145 din 2000.

Alți 6 jurnaliști și-au pierdut viața într-un accident de mașină

Abel Ngapemba, Steven Msengi, Johari Shani, Husna Mlonzi, Anthony Chuwa sunt jurnaliști din Tanzania care și-au pierdut viața într-un accident rutier întâmplat în timpul serviciului, la 11 ianuarie. Al șaselea jurnalist care era în mașină s-a stins la spital. Jurnaliștii se aflau alături de alți oficiali ce însoțiau  Comisarul regional, David Kafulila, la un eveniment din regiunea Simiyu din nordul Tanzaniei.

Yevhenii Sakun, 49 de ani, din Ucraina și-a pierdut viața în timpul bombardamentului turnului de televiziune din Kiev.  

Muratkhan Bazarbayev a fost ucis în timp ce relata despre protestele antiguvernamentale din Kazahstan, iar în India, reporterul Rohit Biswal a fost ucis de un dispozitiv exploziv improvizat, care se presupune că a fost plantat de insurgenții maoiști.

Muratkhan Bazarbayev. Sursa foto: Almaty TV

Güngör Arslan, din Abkhazia, proprietarul și redactorul-șef a cotidianului Ses Kocaeli, a fost împușcat în fața biroului. El a fost transportat la spital, dar a pierdut lupta cu viața din cauza rănilor. Güngör Arslan a fost amenințat în repetate rînduri deoarece relata în articolele sale despre corupție și luarea de mită. În 2020, persoane înarmate au deschis focul în birourile redacției. Cu o zi înaintea tragediei, Güngör Arslan a relatat în publicația sa despre acuzațiile de corupție împotriva primarului din Kocaeli, Tahir Büyükakın.

Güngör Arslan, jurnalist. Sursa foto: ifj.or
Show More
Back to top button