Actualitate

10 TV își încetează activitatea pe piața din Republica Moldova

Consiliul Audiovizualului (CA) a dispus retragerea licenței de emisie pentru postul de televiziune 10 TV, întrucât acesta și-ar încheia difuzarea pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica un motiv al deciziei. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate de membrii CA, în cadrul ședinței din 19 mai.

Potrivit informațiilor, la data de 3 mai 2023, publicația periodică Timpul de dimineață a depus o cerere de încetare a licenței de emisie pentru canalul de televiziune 10 TV, invocând renunțarea la difuzarea de conținut audiovizual.

Media Azi a scris anterior despre abaterile postului 10 TV. În 2021, bunăoară, Consiliul de Presă constata că televiziunea, dar și portalul 10tv.md au încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, prin preluarea neautorizată a unor imagini și utilizarea acestora în materiale jurnalistice care distorsionau sensul și contextul prezentat de deținătorul de drepturi asupra imaginilor, în acel caz fiind vizat portalul Zonadesecuritate.md.

În urma campaniei electorale din acel an, CA a aplicat televiziunii 10 TV cele mai multe sancțiuni, în total de 32.000 de lei, pentru mai multe încălcări, de la necomunicarea sancțiunii precedente, încălcările repetate privind cerințele de informare corectă, lipsa interpretării traducerii mesajelor în limbajul mimico-gestual, până la încălcarea condițiilor prevăzute de licența de emisie.

În același an, portalul Mediacritica raporta amestecul dintre fapte și opinii comis de pagina web a televiziunii 10 TV, într-o știre despre lansarea în campanie electorală a Partidului Acasă Construim Europa (PACE), cu titlul „Ce-a fumat Cavcaliuc? Scene HALUCINANTE la lansarea PACE”. De asemenea, Mediacritica a constatat abundența judecăților de valoare și a insinuărilor la adresa lui Emilian Crețu, într-un alt material din iunie 2021, în care erau prezentate informații ce țineau de viața privată a actorului și nu reprezentau un interes public. Același portal a fost atenționat de publicarea unor concluzii defăimătoare, catalogări nefondate, amestec de fapte și opinii și lipsa dreptului la replică, la adresa Nataliei Davidovici, atunci candidată pe listele PAS la alegerile anticipate din 11 iulie 2021.

Anul trecut, CA a sancționat televiziunea cu 17.000 de lei, după ce a difuzat un volum mai mare de programe audiovizuale din România în detrimentul emisiunilor locale. De asemenea, nu a fost respectat procentul rezervat operelor audiovizuale europene, programelor informative și analitice, al celor educaționale și culturale,fapt care a dus la majorarea volumului de filme puse pe post, categorie la care furnizorul de servicii media audiovizuale a indicat, de fapt, 0%.

Televiziunea  10 TV a fost lansată în septembrie 2016, în parteneriat cu ziarul Timpul, condus de Silviu Tănase și mișcarea unionistă Acțiunea 2012. La lansare, 10 TV s-a autodeclarat drept primul post de televiziune independent, fondat din donații și granturi. Potrivit documentelor oficiale, Silviu Tănase este și în prezent beneficiar al acestui furnizor de servicii media.

Show More

💬 ...

Back to top button