Actualitate

Ziarele vor putea beneficia de subvenții din bugetul de stat pentru compensarea cheltuielilor de distribuție

Publicațiile periodice scrise din Republica Moldova vor putea beneficia de fonduri din bani publici pentru compensarea cheltuielilor de distribuție, dacă vor respecta o serie de criterii de deontologie și etică. Hotărârea a fost votată de Guvern miercuri, 8 mai, după ce tariful pentru distribuirea ziarelor a fost majorat de peste ori la finalul anului trecut. 

Mecanismul propus de Ministerul Culturii și votat de Cabinetul de miniștri va funcționa prin compensarea și acoperirea cheltuielilor de distribuție a edițiilor periodice pentru anul acesta. De acest instrument vor putea beneficia ziarele naționale, regionale și locale care întrunesc o serie de criterii.

E obligatoriu ca ele să fie publicații periodice scrise, dar să nu fie filiale ale ziarelor străine. Acestea ar trebui să fie editate de o persoană juridică înregistrată în Republica Moldova, să existe de cel puțin doi ani pe piață, să apară cel puțin o dată pe lună și să aibă un tiraj de cel puțin 1.000 de exemplare per ediție în cazul ziarelor naționale și 500 de exemplare în cazul celor regionale și locale. În plus, ca să beneficieze de subvenții, cel puțin 75% dintre materialele ziarului trebuie să reprezinte conținut local.

Viitori beneficiari vor trebui să demonstreze că instituțiile media nu sunt fondate, finanțate și administrate (total sau parțial) de formațiuni politice, autorități ale administrației publice locale, centrale și/sau de nivel special, confesiuni religioase, sindicate/patronate, întreprinderi/companii. Mai mult, acestea nu vor fi eligibile dacă se va constata că  promovează, direct sau indirect, interesele unor grupuri politice, administrative sau economice sau ale intermediarilor acestora, precum și ale persoanelor aflate sub sancțiuni internaționale.

Publicațiile vor trebui să fie transparente cu privire la cine le este patron, redactor-șef, care le este tirajul, cine sunt reporterii, iar pe site vor trebui să aibă plasată politica editorială și date despre proprietari și acționari. În documentul aprobat se mai arată că redacțiile eligibile vor trebui să respecte Codul deontologic și să urmeze recomandările Consiliului de Presă, să arate că promovează democrația, drepturile omului, lupta împotriva corupției și împotriva dezinformării. 

În cadrul Asociației Presei Independente (API) va activa un Consiliu de examinare și selecție, format și șase membri, care va decide ce redacție este eligibilă pentru fonduri. În hotărârea Guvernului se arată că din consiliu vor face parte câte un reprezentant al API și al Consiliului de Presă, trei reprezentanți ai altor asociații obștești „cu reputație bună din domeniile mass-media, drepturilor omului, justiției și care nu se află în situații de conflict de interese cu potențialii beneficiari”, precum și un reprezentant al Ministerului Culturii, fără drept de vot.

După adoptarea hotărârii, Guvernul a emis un comunicat de presă în care afirmă că a creat acest mecanism „ca urmare a solicitărilor parvenite din partea mai multor manageri de redacții, după ajustarea, la sfârșitul anului trecut, la tarife de piață a distribuirii publicațiilor periodice și după luarea în considerare a trei vulnerabilități, între care impactul asupra cititorilor și redacțiilor, care deja înregistrează constrângeri operaționale și de logistică dictate de costurile înalte la hârtie, servicii tipografice și resurse umane”.

Meadia Azi a scris despre faptul că, la finalul anului 2023, costul distribuției edițiilor periodice pentru 2024 a crescut de 3,4 ori comparativ cu tariful care era valabil anul trecut. Mai multe publicații au semnalat că decizia le afectează în mod critic activitatea. De cealaltă parte, Poșta Moldovei susținea atunci că era vorba de o măsură necesară pentru a asigura continuitatea serviciilor instituției. În urma acestor scumpiri, Gazeta de Chișinău, Gazeta de Sud (Cimișlia) și, temporar, SP (Bălți) au sistat editarea versiunii tipărite. 

Show More

💬 ...

Back to top button