Actualitate

(video) Cum a fost anul 2022 pentru jurnaliștii din Republica Moldova

Războiul din Ucraina, proteste în cadrul cărora presa a fost agresată și amenințată, obținerea de către Republica Moldova a statului de țară candidată la aderarea la UE, propaganda și dezinformarea, acțiunile autorităților de blocare a unor site-uri sau suspendare a licențelor câtorva posturi de televiziune – toate au marcat mass-media din țara noastră în 2022. Într-o retrospectivă video a anului, Centrul pentru Jurnalism Independent trece în revistă cele mai memorabile secvențe.  

Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei este de departe evenimentul care a afectat în cea mai mare măsură activitatea presei în acest an, accentuând un șir larg de provocări – de la cele privind securitatea reporterilor în teren, la problemele financiare și de sustenabilitate. În timp ce unii jurnaliști au mers în țara vecină ca să ilustreze de pe loc cum arată evenimentele, alții au depus eforturi din redacții să informeze la minut publicul, dar și să combată avalanșa de dezinformare și falsuri. În context, fluxul mare de refugiați a ținut cap de afiș pentru o lungă perioadă de timp. 

Amenințările ori acțiunile violente la adresa jurnaliștilor nu au încetat nici în 2022, fiind lansate atât de unii politicieni și funcționari, cât și de participanți ai unor proteste antiguvernamentale.

Presa de investigație a continuat să scoată la iveală scheme dubioase și abuzuri comise în spațiul public, în timp ce inițiativele autorităților de a lupta cu dezinformarea și propaganda prin blocarea mai multor site-uri de știri ori suspendarea licențelor unor posturi TV au generat critici din partea instituțiilor media vizate și discuții în contradictoriu în societate.

Show More

💬 ...

Back to top button