Actualitate

Un nou raport trage un semnal de alarmă cu privire la starea presei europene

Libertatea presei este în declin în întreaga Uniune Europeană, relevă un raport al Civil Liberties Union for Europe, un ONG cu sediul la Berlin. Documentul, întocmit împreună cu 37 de organizații din 19 țări, arată că o mare parte a mass-mediei se mai află sub controlul patronilor, există puțină transparență cu privire la proprietari, se atestă abuzuri față de jurnaliști și numeroase amenințări la adresa independenței și finanțării mass-mediei publice.

Raportul relevă multiple cazuri de amenințări, intimidări, supraveghere și violență împotriva jurnaliștilor în mai multe state membre ale UE, precum și restricții privind libertatea de exprimare și accesul la informații în întregul bloc comunitar.

În timp ce numărul amenințărilor grave împotriva jurnaliștilor a scăzut, acesta este în continuare mai mare decât în anii de dinaintea pandemiei de coronavirus. Abuzurile au loc în special în timpul protestelor, dar și atacurile din partea politicienilor sunt un fenomen constant, relevă raportul. Bunăoară, jurnaliști din țări precum Croația, Franța, Germania, Grecia și Italia s-au confruntat cu atacuri fizice în 2023, iar în Ungaria și Slovacia reporteri au fost supuși abuzurilor și amenințărilor din partea unor politicieni.

În România și Suedia, poliția nu a reușit să investigheze în mod corespunzător atacurile asupra jurnaliștilor, „fie din cauza lipsei de resurse, fie din lipsă de voință”, potrivit sursei, în timp ce în Franța și Bulgaria, ofițerii de poliție au atacat ei înșiși jurnaliștii. În Croația, Grecia, Italia, Țările de Jos și Suedia au fost folosite în mod obișnuit SLAPP-urile împotriva jurnaliștilor, în timp ce reporterii din Germania, Grecia, Țările de Jos și Polonia au fost supravegheați cu ajutorul unor programe de spionaj, precum Pegasus și Predator.

Jurnalistele continuă să se confrunte cu un număr disproporționat de atacuri, mai ales în mediul online, și chiar cu hărțuirea sexuală în timpul transmisiunilor LIVE. 

Restricțiile privind libertatea de exprimare și cenzura într-o formă sau alta continuă să fie o problemă în multe state membre ale UE, o tendință observată și în edițiile anterioare ale acestui raport. Organizații ale societății civile din Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda și Italia au raportat tentative de cenzură.

Autorii raportului recomandă autorităților europene să urmărească îndeaproape modul în care statele membre pun în aplicare legislația ce asigură independența media. De asemenea, ONG-ul recomandă dezvoltarea unor baze de date care să ofere informații despre legăturile proprietarilor media cu actorii politici la nivel național și european, dar și despre cheltuielile statelor în materie de publicitate. 

„Comisia Europeană ar trebui să demareze proceduri de infringement împotriva acelor state membre care nu aderă la normele internaționale în ceea ce privește statul de drept, libertatea mass-media și libertatea de exprimare”, conchide Civil Liberties Union for Europe.

Show More

💬 ...

Back to top button