Actualitate

UE a solicitat autorităților ruse să renunțe la acuzațiile împotriva jurnalistului Ivan Safronov

Un tribunal din orașul Moscova l-a condamnat, pe 5 septembrie,  pe jurnalistul Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, informează Meduza.io cu referire la Ria Novosti. Safronov a fost, de asemenea, amendat cu 500.000 de ruble (circa 8.000 de euro) și i s-au impus doi ani de libertate restrânsă după eliberare.

Uniunea Europeană  a cerut autorităților ruse să renunțe la acuzațiile împotriva lui Ivan Safronov și să-l elibereze „fără nicio condiție”, mai scrie Meduza.io.

„Reprimarea sistematică a jurnalismului independent de către regim îi privează pe cetățeni de dreptul la informații fiabile, inclusiv despre războiul Rusiei în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, Peter Stano.

Ivan Safronov este acuzat de înaltă trădare. Ancheta consideră că acesta a transferat informații secrete în străinătate către cunoscuții săi, care ar fi fost agenți ai serviciilor speciale străine. În același timp, materialele cazului arată că aproape toate aceste informații secrete sunt disponibile în mod public pe Internet.

Mai multe media independente – Meduza, Kholod, Novaia Gazeta. Europa, Novaia Gazeta, The Bell, Important Stories, Verstka, Dojdi, Paper, Mediazona, Novaia Tabka, Support Service, Certa, Such Matters, Moscow Times, Project – la fel au cerut eliberarea necondiționată a lui Ivan Safronov. Potrivit acestora,  „FSB nu a furnizat niciodată dovezi ale vinovăției jurnalistului”, iar motivul adevărat al urmăririi penale ar fi „activitatea sa jurnalistică și articolele pe care le-a publicat fără a ține cont de opinia Ministerului Apărării și a autorităților ruse”.

Show More

💬 ...

Back to top button