Actualitate

Studiu: Mass-media tradițională, tratată cu o doză mare de neîncredere de către grupurile vulnerabile

Doar 4% dintre tineri și 5% dintre persoanele cu dizabilități au încredere mare și foarte mare în mass-media, arată un studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Potrivit datelor, cele mai sigure surse de informare pentru majoritatea grupurilor vulnerabile din Republica Moldova sunt membrii familiei, colegii de muncă, rudele, vecinii, rețelele sociale, site-urile de știri și autoritățile publice locale. 

Studiul arată că mass-media tradițională este tratată cu o mare doză de neîncredere de către reprezentanții grupurilor vulnerabile. În topul neîncrederii se situează televiziunea, în care nu cred 43% dintre tinerii din mediul urban, 37-38% dintre femeile participante la sondaj și 41% dintre refugiați. În reviste nu au încredere 42% dintre tineri și o treime dintre refugiați; în ziare – 40% dintre tineri și 32% din refugiați, iar în radio nu au încredere 47% dintre tinerii din mediul urban, 35% din mediul rural și 32% dintre refugiați. 

La întrebarea „Câtă încredere aveți în sursele mass-media din Republica Moldova?”, 43% dintre femeile din mediul urban, care au participat la sondaj, au afirmat că nu cred în presă nici prea mult, nici prea puțin, iar circa 42% dintre ele au puțină încredere sau deloc. De asemenea, puțin peste 10% din femeile din mediul rural și doar circa 7% din mediul urban au o încredere mare sau foarte mare în sursele mass-media din Republica Moldova.

Tinerii au declaratun grad de încredere și mai mic – doar 4% dintre ei au o încredere mare sau foarte mare în presă. Tinerii din mediul rural au mai puțină încredere în sursele mass-media decât cei din mediul urban. 17% și, respectiv, 11% dintre ei nu au deloc încredere, iar 32% și, respectiv, 27% au puțină încredere.

Situația persoanelor cu dizabilităție comparabilă cu cea a tinerilor din mediul urban: 5% au încredere mare sau foarte mare, 50% – medie, 28% – puțină încredere și 9% nu au deloc încredere în sursele mass-media din Republica Moldova. 

Cel mai scăzut nivel al încrederii în presa din Republica Moldova îl au persoanele în etate (un total de 42% dintre respondenți au încredere redusă sau deloc), iar cel mai mare nivel de încredere îl au romii (17% dintre ei au încredere mare sau foarte mare în presă). Ponderea refugiaților care nu au încredere în sursele mass-media prevalează față de cei care au încredere. 45% dintre ei declară un nivel mediu de încredere în timp ce 26% nu se informează deloc din sursele din Moldova. 

Participanții la sondaj au indicat și cele mai sigure pentru ei surse de informare. Pe primul loc se află membrii familiei, de la care se informează 77% dintre refugiați, tineri din mediul rural și romii. Femeile din mediul rural au încredere în această sursă în proporție de 74%. Urmează colegii de muncă, rudele și vecinii, în care au încredere mare sau foarte mare  mai mult de jumătate dintre toți respondenții, dar în special romii (66%) și refugiații (65%). 

Rețelele sociale constituie o sursă de informare credibilă pentru 60% dintre tinerii din mediul rural, 51% dintre tineri din mediul urban și 49% dintre femeile din mediul rural, în timp ce persoanele cu dizabilități și persoanele în etate au mai puțină încredere, doar de 21% și, respectiv, 22%. Site-urile de știri le inspiră o mai mare încredere tinerilor, inclusiv celor din mediul rural (57%), dar și din cel urban (46%) și femeilor, în special celor din mediul rural – 48%, precum și celor din mediul urban (39%). Iar autoritățile publice locale se bucură în special de încrederea romilor (53%), a femeilor din mediul rural (50%) și a refugiaților (46%).

Studiul a fost realizat de compania Date Inteligente la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

Show More

💬 ...

Back to top button