Actualitate

SOTA: Mai mulți jurnaliști din diferite regiuni ale Rusiei au fost reținuți în contextul acțiunilor de protest împotriva mobilizării

Canalul de Telegram al publicației online SOTA, declarată de autoritățile ruse drept „agent străin”, aduce în prim-plan mai multe cazuri de amenințare și reținere de către poliție a jurnaliștilor care au mers zilele acestea în teren să relateze despre protestele împotriva mobilizării. 

Astfel, corespondenta SOTA Victoria Arefieva a fost reținută de poliție, fiind suspectată că a pus o bombă falsă la Tribunalul orașului Sankt Petersburg. „Redacția consideră că Victoria este astfel împiedicată să reflecte protestele antirăzboi de astăzi din oraș”, informează instituția pe Telegram. Jurnalista  a declarat pentru redacție că forțele de securitate au spart ușa apartamentului ei, probabil pentru a efectua o percheziție. 

Tineri neidentificați l-au amenințat pe jurnalistul SOTA Piotr Ivanov, care a fost dat afară de la un miting proguvernamental din Sankt Petersburg. După ce a fost expulzat pentru a doua oară de la mitingul de susținere a „referendumurilor”, jurnalistul a fost abordat de doi tineri care l-au amenințat că îl vor trimite la război „să tragă în primele rânduri ale Forțelor Armate Ruse”. Înainte de asta, lui Piotr i s-au pus întrebări provocatoare, inclusiv despre atitudinea sa față de mobilizare. Acum, tinerii continuă să-l urmărească pe jurnalist.

Redacția condamnă aceste agresiuni la adresa colaboratorilor săi și susține că acestea au caracter politic. 

În contextul protestelor împotriva mobilizării, canalul de Telegram SOTA relatează și despre alți reprezentanți ai mass-media, arestați în diferite regiuni ale țării.  

La Sankt Petersburg, Serafim Romanov, jurnalist la ziarul Novaia Gazeta, a fost reținut  în timpul acțiunii  de protest împotriva mobilizării, în temeiul articolului 20.2 din Codul de infracțiuni administrative al Federației Ruse.

În Arhanghelsk, activistul și jurnalistul RusNews Andrei Kichev a primit o citație la biroul de înrolare militară. Acesta ar fi fost reținut în apropierea Pieței Lenin, unde se îndrepta într-o misiune redacțională pentru a relata despre un posibil miting împotriva mobilizării.

În Ekaterinburg, Alevtina Trinova, o jurnalistă de la ziarul Vecernie Vedomostei, și colega ei Elizaveta Dudina au fost reținute la locul unde era planificat un miting antimobilizare. În aceeași localitate, jurnalista Irina Salomatova (RusNews) și Kristina Khakher (Rosderjava) au fost, de asemenea, reținute de poliție.

SOTA menționează și faptul că mai mulți jurnaliști au fost declarați „agenți străini”. Andrei Afanasiev, corespondentul său în regiunea Amur, a intentat un proces împotriva Ministerului rus al Justiției. El cere să fie eliminat din registrul presei agenților străini, în care a fost inclus la 9 septembrie. Potrivit acestuia, încă nu a primit o notificare oficială din partea Ministerului Justiției și nu știe care a fost cauza includerii sale în registru.

„Dacă autoritățile consideră că hoții, escrocii și propagandiștii sunt patrioți, atunci numiți-mă pe mine trădător național, doar pentru a nu fi la același nivel cu ei. Nu dețin o vilă pe Lacul Como, nu dețin un palat în Gelendzhik, nu dețin podgorii, iahturi sau elicoptere. Tot ce am este regiunea mea săracă, unde orfanii așteaptă cinci sau șase ani pentru locuințele pe care le merită, unde copiii bolnavi nu primesc medicamente. Iar presa locală se întrece în a-l lăuda pe guvernator. Cred că este important și necesar să vorbim despre acest lucru, eu sunt un agent al acestor împinși la extreme”, a scris jurnalistul.

El a adăugat că, din moment ce a fost înscris în registru la 9 septembrie, a avut posibilitatea de a face apel împotriva acțiunilor autorităților ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care acceptă plângeri privind încălcări ce au avut loc până la 15 septembrie 2022. El susține nu are încredere în obiectivitatea instanțelor rusești.

Show More

💬 ...

Back to top button