Actualitate

Sondaj// De unde se informează moldovenii despre războiul din Ucraina?

Televiziunea rămâne principala sursă de informare despre războiul din Ucraina pentru moldoveni,  iar de pe site-urile și conturile de Facebook și Telegram oficiale ale instituțiilor de stat se informează aproape jumătate din respondenți, potrivit barometrului socio-politic, realizat de Compania IMAS din Chișinău. Datele sondajului au fost prezentate pe 20 aprilie.

Potrivit studiului, aproape 80% din respondenți au răspuns că urmăresc evenimentele din Ucraina, iar 20 la sută dintre aceștia au afirmat că nu se informează despre ele. Televiziunea rămâne pe primul loc ca sursă de informare, acumulând 80% din răspunsurile respondenților. Pe locul doi, cu o pondere la fel de ridicată (76%), se poziționează ca surse de informare discuțiile cu rude, prieteni, colegi și cunoscuți.

Datele sondajului au atestat și o creștere de influență, la capitolul  accesării informațiilor din sursele online, inclusiv de pe rețelele sociale. Astfel,  mass-media online (site-uri TV, portaluri de știri, site-urile ziarelor etc.) au fost indicate de 71% dintre respondenți, iar rețelele sociale  (Facebook, Odnoklassniki, Twitter și altele) –  de 63%.

Totodată, aproape jumătate din respondenți (49%) au răspuns că preiau informații despre evenimentele din Ucraina de pe conturile de Facebook și de Telegram oficiale ale instituțiilor publice și de pe site-urile acestora. „E îmbucurător că măcar jumătate din populație se obișnuiește să caute informații de natură guvernamentală”, a remarcat directorul IMAS, Doru Petruți.

Posturile de radio sunt o sursă de informare despre evenimentele din țara vecină pentru 33% din cetățeni, iar presa scrisă tipărită (ziare, reviste) se situează pe ultimul loc, cu o pondere de 20%.

În cadrul conferinței de presă, Doru Petruți a remarcat și creșterea influenței Telegram-ului în acest context. „Dacă ne uităm în dinamică, informațiile de pe conturile de Telegram au crescut semnificativ ca influență privind evenimentele din Ucraina. 24% au spus că o parte de informații e culeasă de pe conturile de Telegram”, a menționat Doru Petruți.

În cadrul sondajului au fost intervievate 1.109 de persoane la domiciliile lor din 93 de localități, iar eroarea maximă de eșantionare este de +/- 3%. Datele au fost acumulate în perioada 4-18 aprilie. Comanditarul studiului este Compania Public Media.

Show More

💬 ...

Back to top button