Actualitate

Șefa suspendată a Serviciului resurse umane de la TRM invocă presiuni pentru a concedia persoane incomode. Vlad Țurcanu: Declarațiile sunt nefondate

Șefa suspendată a Serviciului resurse umane de la Teleradio-Moldova (TRM), Oxana Busuioc-Toma, îl acuză pe directorul general al companiei publice audiovizuale, Vlad Țurcanu, că i-ar fi solicitat să elibereze din funcție persoane „incomode”. Ea a informat Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare (CSD) al instituției, printr-un document apărut și în spațiul public, că ar fi fost presată de șeful TRM. Țurcanu precizează că pe numele ei au fost inițiate două anchete de serviciu și cataloghează acuzațiile drept „nefondate”.

Pe 24 martie, pe canalul de Telegram Index a fost făcut publică o scrisoare adresată Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM din partea Oxanei Busuioc-Toma, în care angajata companiei reclamă presiuni din partea directorului general, Vlad Țurcanu, care i-ar fi cerut să concedieze mai multe persoane „incomode”. „Din luna decembrie, de când a fost desemnat în funcție, a început intimidarea și hărțuirea la locul de muncă, a inițiat un stil și metode de management inacceptabile, care îmi lezează demnitatea în muncă. Teroarea a început din motiv că am refuzat, la cererea directorului general, de a concedia salariați incomozi”, scrie în document. 

Printre persoane „incomode” figurează și fostul redactor-șef de la Actualități Radio, Adrian Petcu, pe numele căruia a fost anterior pornită o anchetă de serviciu. 

Oxana Busuioc-Toma a confirmat pentru Media Azi autenticitatea documentului, precizând că a fost suspendată din funcție pentru perioada 24-31 martie, când se va desfășura o anchetă de serviciu inițiată cu o zi mai devreme. Femeia susține că a venit la serviciu pe 24 martie pentru a-și lua lucrurile personale, iar la fața locului s-a iscat o altercație dintre câțiva angajați. Oxana Busuioc-Toma afirmă că a chemat Poliția pentru a întocmi procese-verbale atât pe 23 martie, când i s-a comunicat despre inițierea anchetei, cât și pe 24. „De când a venit domnul Țurcanu, a venit foarte înfumurat, cu observații că aici e dezastru, e paragină, că toată lumea a degradat,  că radioul național este o rușine a națiunii și a poporului și trebuie de făcut regulă. Și s-a început teroarea pentru mai mulți salariați”, a spus Oxana Busuioc-Toma pentru Media Azi.

Președintele Consiliului de supraveghere și dezvoltare (CSD) al TRM, Arcadie Gherasim, ne-a precizat că Oxana Busuioc-Toma nu a depus plângerea oficial la Consiliu, documentul fiind expediat membrilor prin email. „Este regretabil ceea ce s-a întâmplat și eu regret comportamentul acestei doamne, pentru că am fost martor, dar nu pot să spun nimic pentru că e taina anchetei. Este rezultatul unei încercări de indisciplină – i s-au cerut niște acte pe care a refuzat să le ofere administrației conform legii. De aici s-a pornit totul”, ne-a explicat Gherasim.

Potrivit lui, din lista persoanelor prezentate drept „incomode”, majoritatea continuă să activeze la TRM. Unii au depus cereri de demisie.

Vlad Țurcanu a confirmat că Oxana Busuioc-Toma este suspendată din funcție, fiind vizată în două anchete de serviciu, menționând că va oferi mai multe detalii după finalizarea acestora. „Declarațiile dumneaei, pe care le consider gratuite și nefondate, trebuie înțelese în acest context și anume că este posibil că în felul acesta încearcă să devieze atenția de la anchetele în care este implicată. De îndată ce acestea vor fi finalizate vă vom informa despre rezultatele lor, ca și despre alegațiile doamnei Busuioc-Toma, pe larg și punctual”, a răspuns Vlad Țurcanu la solicitarea Media Azi.

La sfârșitul lunii ianuarie, Vlad Țurcanu a anunțat că a declanșat o anchetă de serviciu pe numele redactorului-șef de la Actualități Radio, Adrian Petcu, după ce într-un buletin de știri „au lipsit știrea momentului din Republica Moldova și știrea zilei din Europa”, iar în noaptea de Revelion ar fi fost difuzat un mesaj mai vechi al președintei Maia Sandu. Petcu a respins acuzațiile. El a precizat că pe 17 martie a depus cerere de demisie.

Show More

💬 ...

Back to top button