Actualitate

Șefa CA crede „absolut necesară” revenirea la așa-numita lege antipropagandă

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, consideră că restricțiile ce vizează difuzarea conținutului produs în afara țării, aprobate recent de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), ar trebui să se regăsească în legislația audiovizuală. Afirmația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat recent portalului Media Azi.

Liliana Vițu a menționat că „spiritul prevederilor din decizia CSE” prin care, în perioada stării de urgență, au fost interzise spre difuzare producții audiovizuale din țările ce nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, ar trebui să se regăsească în legislația din domeniu la capitolul protecției spațiului național audiovizual. De asemenea, ea este de părere că legislatorii ar trebui să revină și la prevederile anterioare care obligau furnizorii să difuzeze cel puțin 50% de conținuturi europene. 

„Revenirea la anumite amendamente cred că este absolut necesară pentru că războiul din Ucraina a demonstrat că suntem într-o stare foarte fragilă, suntem încă vulnerabili la propaganda din exterior. Consiliul Audiovizualului e o instituție slabă din perspectiva resurselor umane și tehnice. Și atunci, bineînțeles că, puși în fața  unui continuu val de dezinformare și propagandă, e clar că te simți slab și îți faci munca în măsura și cu instrumentele și pârghiile pe care le ai”, a spus Liliana Vițu. 

Totodată, președinta CA recunoaște că amendarea legislației pe partea de dezinformare, care va presupune și sancțiuni, ar ușura munca autorității, însă nu în totalitate. „În același timp, ne-o va complica, pentru că intervine veșnica întrebare: cine este judecătorul? Cine să decidă care știre, documentar sau film artistic dezinformează?”. 

Pe 2 martie, CSE a obligat furnizorii și distribuitorii de servicii media să suspende difuzarea și retransmisia programelor care au fost inițial produse în state ce nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor artistice, de divertisment care nu au conținut militar și programele care au fost produse în UE, SUA și Canada. Printre acestea se numără și Federația Rusă. De asemenea, CSE a acordat dreptul CA să  suspende, pe perioada stării de urgență, licența de emisie a furnizorilor și autorizația de retransmisie a distribuitorilor.

Show More

💬 ...

Back to top button