Actualitate

RTR Moldova, sancționat cu 5.000 de lei pentru difuzarea unui reportaj despre ziua de doliu din Donețk, în care au răsunat acuzații fără replică la adresa Ucrainei 

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 5.000 de lei postul de televiziune RTR Moldova pentru că a difuzat un material despre ziua de doliu din Donețk, în care au răsunat acuzații la adresa Ucrainei, dar fără a fi asigurat dreptul la replică. Sancțiunea a fost aplicată în cadrul ședinței din 8 aprilie, în baza unei solicitări a organizației WatchDog.

CA a monitorizat buletinul de știri din seara de 15 martie. În știrea vizată s-a relatat despre declararea zilei de doliu în Donețk în legătură cu decesul mai multor persoane în urma unui atac cu rachete. În material, jurnaliștii au făcut trimitere la liderul autoproclamatei DNR (Republica Populară Donețk) Denis Pușilin, care a afirmat că racheta a fost lansată de Ucraina. Poziția reprezentanților statului vecin lipsește însă. 

Reprezentanții RTR Moldova au comunicat CA că, în momentul pregătirii buletinului, reporterii au verificat paginile oficiale ale autorităților ucrainene și nu au identificat vreo reacție. Postul de televiziune a menționat că alte canale moldovenești deseori relatează noutăți despre războiul din Ucraina doar în baza unei singure surse – cea a Kievului. 

Membrul CA Ruslan Mihalevschi a menționat că jurnaliștii ar fi putut să se documenteze mai bine și ar fi putut să găsească și reacția Ucrainei din aceeași zi, care a acuzat partea rusă de cele întâmplate, așa cum a făcut și el căutând informația pe Internet.

Astfel, membrii CA au sancționat RTR Moldova cu 5.000 de lei pentru încălcarea repetată a prevederii care obligă ca „în cadrul programelor audiovizuale de ştiri, pentru care exactitatea şi corectitudinea sunt esenţiale, relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”.

Show More

💬 ...

Back to top button