Externe

Reporteri fără Frontiere cere eliberarea jurnalistului Remzi Bekirov din Crimeea,  condamnat la 19 ani de închisoare

Organizația Reporteri fără Frontiere critică condamnarea jurnalistului de opoziție din Crimeea, Remzi Bekirov, la 19 ani de închisoare și cere eliberarea lui imediată.  Reporter și activist civic, el a fost acuzat de autoritățile ruse că ar face parte dintr-o organizație teroristă.

Potrivit sursei, Remzi Bekirov era  corespondent la portalul de opoziție Grani.rudin Crimeea, regiune anexată în 2014 de Rusia. El relata despre persecutarea populației tătare și a activiștilor proucraineni din regiune. Bekirov era activist civic și a fost arestat în 2019, alături de alte 25 de persoane, iar pe 10 martie 2022 a fost condamnat de un tribunal militar din Rostov-pe Don, Federația Rusă, la 19 ani de închisoare, fiind acuzat că face parte din organizația teroristă Hizb-ut-Tahr, care este interzisă în Rusia, pe când în Ucraina și alte țări europene a fost declarată legală. Bekirov a fost condamnat împreună cu alți 4 activiști în aceeași zi.

Directoarea Reporteri fără Frontiere pentru Europa de Est și Asia Centrală, Jeanne Cavelier, a menționat pentru rsf.org că Moscova continuă să submineze libertatea presei în Crimeea. ˶Pedeapsa de lungă durată pentru acuzații false aduse lui Bekirov, cât și cea aplicată lui Vladislav Iesipenco acum câteva săptămâni, dovedesc avertismentul Kremlinului pentru jurnaliștii din regiune. Noi candamnăm decizia și cerem eliberarea lui imediată˝, a declarat ea. 

Rusia se află pe locul 150 din 180 de țări în Indicele libertății presei pentru 2021,  iar potrivit Reporteri fără Frontiere cel puțin șase jurnaliști stau închiși în Rusia. Între altele, jurnalistul Alexandr Tolmachev a decedat într-o colonie, în 2020, după ce nu a primit îngrijiri medicale corespunzătoare.  

Show More

💬 ...

Back to top button