Actualitate

Redactorul-șef al publicației Novaia Gazeta, Dmitrii Muratov, a fost stropit cu vopsea în tren

Redactorul-șef al Novaia Gazeta susține că a fost stropit cu vopsea, de un necunoscut, în trenul cu direcția Moscova-Samara, scrie Rbc.ru. Publicația și-a sistat activitatea la sfârșitul lunii martie, după ce a fost avertizată de două ori de către autoritatea de reglementare Roskomnadzor din Rusia.

Potrivit canalului de Telegram al Novaia Gazeta. Europe, laureatul premiului Nobel pentru Pace, Dmitrii Muratov, a fost stropit cu vopsea roșie în tren. „M-au împroșcat cu vopsea de ulei și acetonă. Ustură ochii îngrozitor. Trenul Moscova-Samara”, a scris Muratov. Instituția a publicat și o fotografie în care se vede capul și tricoul jurnalistului stropite cu vopsea. 

Muratov a mai spus că persoana care l-a stropit a strigat: „Asta ție pentru băieții noștri”. Potrivit lui, trenul s-a reținut cu 30 de minute.

Spre sfârșitul lunii martie, Novaia Gazeta și-a suspendat activitatea, după ce a fost avertizată repetat de către Roskomnadzor pentru că nu a menționat o organizație non-guvernamentală fără precizarea că aceasta „este agent străin”. În ziua când publicația a fost avertizată pentru prima dată, Muratov a anunțat că-și va vinde medalia de Nobel, iar banii îi va transmite în fondul pentru susținerea refugiaților ucraineni.

Interfax.ru scrie că Poliția caută doi suspecți pe acest caz. Potrivit datelor oamenilor legii, în timp ce pasagerii urcau în tren la gara Kazanski, în vagon au intrat doi bărbați cu măști medicale și s-au prezentat conducătorului drept însoțitori, iar după ce unul din ei l-a stropit pe un pasager, ambii au fugit pe peron. 

Recent, jurnaliștii de la Novaia Gazeta, care au fost nevoiți să părăsească Rusia, au creat o nouă publicație – „Novaia Gazeta. Evropa”. 

Muratov este unul dintre cofondatorii Novaia Gazeta și a ocupat funcția de redactor-șef al ziarului din 1995 (cu o întrerupere din 2017 până în 2019). Ziarul a fost creat de un grup de jurnaliști (Dmitrii Muratov, Serghei Kușnerev, Pavel Voșianov, Akram Murtazaev, Dmitri Sabov și alții) care au plecat de la publicația Komsomolskaia Pravda. Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a donat în 1993 o parte din banii primiți la Premiul Nobel și a cumpărat opt calculatoare pentru acest grup de jurnaliști (30 de persoane).

În 2021, Dmitrii Muratov a fost colaureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru „eforturile de a apăra libertatea de exprimare”.

Show More

💬 ...

Back to top button