Actualitate

Recorder: „Prețul plătit de partide pentru ca presa să tacă și să se uite în altă parte se ridică la zeci de milioane de euro” 

Ancheta jurnalistică „Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea partidelor politice”, realizată de publicația online  Recorder.ro și publicată pe 14 septembrie, dezvăluie relația politicienilor din România cu mass-media de peste Prut, și anume „frăția dintre politicieni și jurnaliști”. Potrivit  autorilor,  în urma pactului între jurnaliști și politicieni informația este atent controlată, iar societatea pierde un mecanism de control, astfel încât „cei pe care i-am ales să ne reprezinte nu se mai simt obligați să dea socoteală nimănui”.

Semnatarii investigației au pornit de la un mail anonim, care le-a furnizat o serie de documente, ajutându-i să pătrundă  în interiorul acestui sistem, considerat a fi o amenințare pentru democrația din România. Astfel, ei demonstrează că „prețul plătit de partide pentru ca presa să tacă și să se uite în altă parte se ridică la zeci de milioane de euro”.

Potrivit lor, numai în ultimele două campanii electorale din România (din 2019 și 2020), partidele au plătit către presă peste 22 de milioane de euro. Deși este vorba de bani publici, proveniți din subvenționarea de către stat a partidelor politice, contractele încheiate cu presa, direct sau prin intermediul unor agenții de publicitate, erau protejate de clauza de confidențialitate. „Practic, presa și politicienii se înțeleg cum să cheltuiască banii cetățenilor și să nu le spună acestora cum i-au cheltuit”, concluzionează autorii. 

Totodată, ei constată că „granițele dintre această relație s-au șters treptat, au devenit tot mai neclare, iar misiunea presei s-a pierdut pe drum. Marile subiecte sunt ocolite pentru a nu supăra puterea, jurnaliștii sunt plătiți direct cu bani de la partid, iar politicienii sunt lingușiți în loc să fie chestionați”. 

Printre altele,  în investigație se aduce exemplul unui post TV care ar fi realizat o emisiune de o oră cu un politician, pentru care a încasat 80.000 de euro sau „circa 35 de euro pentru fiecare secundă”.  La acest preț, constată autorii investigației, „s-a cumpărat nu numai spațiul de emisie, ci și bunăvoința postului de televiziune”. În opinia lor, cele mai importante talk-show-uri s-au transformat în portavoce a politicienilor: „Mulți oameni se uită și habar nu au cât a costat spațiul de emisie, iar moderatorul nu se află în poziția unui jurnalist liber de orice constrângere, ci în postura unui amfitrion care trebuie să-l pună în lumină favorabilă pe clientul care a plătit emisiunea”. 

Autorii reamintesc una dintre condițiile care fac democrația funcțională: presa și politicul trebuie să fie mereu pe baricade diferite: „Avem nevoie de mecanisme de control asupra politicienilor, iar unul dintre cele mai importante este presa. Atunci când presa abandonează această misiune și pactizează cu politicienii trecând în tabăra lor, societatea pierde un mecanism de control, iar cei pe care i-am ales să ne reprezinte nu se mai simt obligați să dea socoteală nimănui”. 

Recorder este o publicație creată și deținută de un grup de jurnaliști, fiind finanțată din donațiile cititorilor și din contracte de publicitate. 

Show More

💬 ...

Back to top button