Externe

Procuratura de la Moscova a solicitat instanței să lichideze Sindicatul jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media

Procuratura din capitala Federației Ruse a cerut Tribunalului orașului Moscova lichidarea organizației publice interregionale „Sindicatul jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media”, scrie Vedomosti.ru cu referire la o hotărâre a instanței privind suspendarea activității organizației începând cu 4 iulie.

La depunerea cererii, Procuratura s-a referit la un caz administrativ împotriva sindicatului în temeiul articolului privind discreditarea forțelor armate ruse. Instituția a acuzat organizația că a postat pe site-ul său „informații neveridice despre desfășurarea operațiunii militare speciale pentru a proteja DNR și LNR”. 

Istanța a stabilit o audiere preliminară pe marginea acestui caz pe 13 iulie.

Un reprezentant al sindicatului a declarat pentru Vedomosti că Procuratura a început să verifice activitățile organizației în luna mai. Procurorii au solicitat să li se ofere date despre sindicat, statutul său, deciziile și procesele-verbale ale congreselor și reuniunilor, informații despre sursele de finanțare și activitățile financiare și economice, evenimentele organizate.

Totodată, avocatul organizației, Maxim Krupskii le-a precizat jurnaliștilor că sindicatul nu a fost informat despre proces și despre inițierea unui dosar administrativ. El a menționat despre obligația organelor de drept de a-i informa pe marginea cazului și a declarat că juriștii vor investiga de ce autoritățile nu au notificat organizația.

Preşedinta Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Dominique Pradalier, a calificat procesul împotriva sindicatului drept unul „nedrept şi nefondat”, iar președinta Federației Europene a Jurnaliștilor, Maja Sever, a văzut în lichidarea sindicatului „toate semnele unui proces politic”. La rândul său, președintele filialei din Moscova a Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, Pavel Gusev, a remarcat că nu percepe în acțiunile organizației „activități sindicale”.

Sindicatul jurnaliștilor și al lucrătorilor din mass-media a fost fondat în 2016, după atacul unui grup de bărbați mascați asupra unui autobuz cu jurnaliști și activiști pentru drepturile omului la granița dintre Cecenia și Ingușeția, în luna martie a aceluiași an. Ministerul Justiției a înregistrat organizația în septembrie 2017.

În primăvara anului 2020, organizația număra peste 600 de membri activi. Sindicatul face parte din Federația Internațională a Jurnaliștilor, precum și din Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Show More

💬 ...

Back to top button