Actualitate

Primăria Taraclia, obligată în instanță să ofere portalului Tuk.md mai multe informații de interes public

Platforma media online Tuk.md a obținut câștig de cauză în prima instanță, într-un dosar ce vizează dreptul de acces la informație. Astfel, Primăria orașului Taraclia este obligată să ofere informațiile solicitate de jurnaliștii platformei, despre cum s-au cheltuit mai multe fonduri publice. Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Cahul, sediul Central, la data de 3 martie 2022. Redacția Tuk.md a beneficiat de suportul juridic al Centrului pentru Jurnalism Independent. 

Solicitarea de informație din partea portalului Tuk.md a fost expediată pe 20 aprilie 2022. „Am cerut date despre fondurile cheltuite din bugetul orașului pentru renovarea sălii de conferințe a Primăriei municipiului Taraclia, precum și unele birouri. De asemenea, am cerut informații despre fondurile pe care primăria le-a solicitat de la Ministerul Finanțelor, în vara lui 2022, pentru ca grădinițele să nu fie închise timp de două luni”, a explicat pentru Media Azi redactora-șefă a instituției media, Lidia Hadarah

Maxim Todorov, avocatul care a apărat în istanță insteresele companiei Tarsmi, deținătoarea Tuk.md, a precizat că redacția nu a primit informațiile solicitate, motiv pentru care s-a adresat în judecată. „La ședințele inițiale de judecată a fost prezent reprezentantul Primăriei Taraclia. Ulterior, la ultima ședință, în cadrul căreia am analizat cauza în fond, nu s-a prezentat nimeni. Respectiv, instanța a obligat primăria să ofere informația solicitată. Reprezentanții acesteia au posibilitatea să contesteste decizia la Curtea de Apel în următoarele 30 de zile”, a declarat apărătorul. 

Platforma media online Tuk.md activează în regiunea de sud a Republicii Moldova. 

Show More

💬 ...

Back to top button