Actualitate

Prim-ministra Marii Britanii vrea să modifice proiectul de lege privind siguranța online, în favoarea libertății de exprimare

Un proiect de lege privind siguranța online, care se află de câteva luni în centrul atenției parlamentarilor britanici, dar și a societății engleze, ar putea fi revăzut la sugestia noii prim-ministre, Liz Truss. Aceasta este îngrijorată de faptul că extinderea excesivă a reglementărilor prevăzute de proiect ar putea restricționa libertatea de exprimare, relatează site-ul Digit.fyi.

În forma sa actuală, proiectul de lege aflat în discuții publice ar putea forța platforme precum Google, Facebook și Twitter să-și asume mai multă responsabilitate pentru a aborda conținutul dăunător – de la probleme precum comportamentul amenințător, până la abuzuri rasiste și sexuale.

Documentul a fost suspendat până la sfârșitul acestui an, odată cu începerea cursei pentru înlocuirea lui Boris Johnson. Pauza a fost o ușurare atât pentru opozanții proiectului de lege, cât și pentru companiile care ar putea fi afectate în mod negativ de inițiativă.

Truss a confirmat că intenționează să propună modificări atunci când proiectul de lege întârziat va reveni în Camera Comunelor, în actuala sesiune parlamentară. „Ceea ce vreau să mă asigur este că îi protejăm pe cei sub 18 ani de prejudicii, dar că garantăm, de asemenea, că libertatea de exprimare este permisă, așa că s-ar putea să fie necesare unele ajustări”, a spus ea.

Potrivit Financial Times (FT), oficialii au lucrat pentru a schimba definiția a ceea ce este considerat „legal, dar dăunător” în cadrul legislației propuse, pentru a oferi o mai mare libertate de a spune online ceea ce ar fi acceptabil să spui în persoană, chiar dacă cineva consideră că este ofensator. FT notează că Truss a declarat în această vară, în cadrul unui eveniment din campania de promovare a conducerii conservatoare, că „atunci când este vorba despre adulți, care pot vorbi liber, ar trebui să fie la fel online ca și offline”.

În luna martie a acestui an au fost sugerate și alte modificări la proiectul de lege privind siguranța online, cum ar fi cele ce vizează combaterea   amenințărilor tot mai mari din partea publicității înșelătoare și a fraudei online.

Modificările ar putea include o reformă mai amplă a reglementărilor privind publicitatea online și acordarea unor împuterniciri autorităților de reglementare, pentru a aborda reclamele dăunătoare, ofensatoare și înșelătoare.

În plus, guvernul a declarat că dorește să ia măsuri drastice împotriva fraudei și le-a solicitat influencerilor să-și declare plățile în cazul promovării produselor, pentru a nu atrage sancțiuni mai dure decât până acum.

Show More

💬 ...

Back to top button