Actualitate

Pretenții ale posturilor Canal 2 și Canal 3 împotriva unor sancțiuni impuse de CA în 2022, respinse de instanță

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au respins recent drept neîntemeiate plângerile posturilor Canal 2 și Canal 3 împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA), prin care televiziunile a solicitat anularea amenzilor în valoare totală de 10.000 și, respectiv, 15.000 de lei, aplicate pentru nerespectarea cerințelor legale privind difuzarea scenelor violente și modul de prelucrare tehnică a acestora. Nemulțumirile furnizorilor de servicii media vizează o decizie din ianuarie 2022, când autoritatea a sancționat șase posturi TV cu amenzi ce însumează 90.000 de lei.

Decizia de sancționare a televiziunilor TV6, ProTV Chișinău, Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV a fost luată în cadrul ședinței CA din 26 ianuarie anul trecut, în contextul propunerii membrului CA Ruslan Mihalevschi de a monitoriza din oficiu furnizorii de servicii media naționali privind modul de reflectare a unui subiect legat de acțiunile violente ce au avut loc într-un club de noapte din Chișinău, cu implicarea unui vlogger din Republica Moldova.

Autoritatea  a identificat un șir de încălcări în ceea ce privește cerințele de difuzare a producțiilor audiovizuale ce conțin violență fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat. Prin urmare, posturile care au comis încălcări s-au ales cu amenzi de 10.000 – 15.000 de lei.

În cadrul examinării încălcărilor, președinta CA, Liliana Vițu, a menționat că astfel de subiecte nu trebuie ignorate, ci dimpotrivă, trebuie reflectate de o manieră și mai complexă, dar cu aplicarea unei prelucrări tehnice calitative, care să estompeze imaginea și coloana sonoră în cazul subiectelor cu conținut provocator.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău de respingere a contestației posturilor Canal 2 și Canal 3 împotriva amenzilor impuse de CA poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău.  

Show More

💬 ...

Back to top button