Actualitate

Premiile pentru Libertatea Presei, acordate de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor „pe fundalul dezinformării galopante și al războiului”. Printre laureați – fondatoarea Meduza

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a acordat, în cadrul celei de-a 32-a ceremonii care a avut loc pe 17 noiembrie la New York, Premiile pentru Libertatea Presei, anunță CPJ într-un comunicat de presă. Despre laureații din acest an, sursa citată scrie: „Cu toții au rezistat unor provocări imense pentru a aduce publicului o informare independentă pe fundalul dezinformării galopante și al războiului”.

Laureații din 2022 ai Premiilor pentru Libertatea Presei, decernate de CPJ, sunt: jurnalistul independent cubanez Abraham Jiménez Enoa; jurnalistul independent kurd irakian Niyaz Abdullah; Sevgil Musaieva, redactor-șef al ziarului independent ucrainean Ukrainska Pravda; jurnalistul vietnamez Pham Doan Trang, care execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare în temeiul unei dispoziții care interzice producerea sau difuzarea de știri împotriva statului. Printre laureați este și Galina Timchenko, fondatoarea și directoarea portalului independent rusesc Meduza, care a primit Premiul pentru Libertatea Presei „Gwen Ifill” pentru anul 2022. Premiul „Gwen Ifill” este acordat anual de către Consiliul de Administrație al CPJ în semn de recunoaștere a unui angajament extraordinar și susținut în favoarea libertății presei.

Galina Timchenko a plecat din Rusia din cauza presiunilor exercitate de autorități în timpul invaziei anterioare asupra Ucrainei din 2014. „Portalul Meduza a fost blocat în Rusia la scurt timp după ce a început războiul. În ciuda acestui fapt, am reușit să ajungem la milioane de cititori ruși care au nevoie de adevăr acum mai mult ca niciodată. Datoria și misiunea noastră rămân aceleași: să oferim informații independente și obiective cititorilor noștri și să nu-i lăsăm singuri în aceste momente de întuneric”, a menționat în discursul său Galina Timchenko la ceremonia de decernare a premiului.

Anterior, pe 28 octombrie curent, în cadrul festivalului de presă Prix Europa, organizat de autoritățile UE, ea a fost declarată „Jurnalistul european al anului”, potrivit meduza.io.

Show More

💬 ...

Back to top button