Actualitate

Postul TV Găgăuzia, amendat pentru că a admis atac la persoană și discriminare la adresa jurnalistului Mihail Sirkeli

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat postul public regional TV Găgăuzia cu două amenzi în sumă totală de 11.000 lei pentru atac la persoană și discriminare în raport cu jurnalistul Mihail Sirkeli, dar și pentru lipsa de bună-credință prin distorsionarea mesajului jurnalistului. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 19 mai, potrivit unui comunicat de presă al CA.

În cadrul programului informativ „Reportaj special” (în orig, „Специальный репортаж”), din 7 aprilie 2023, mai mulți invitați au analizat declarațiile jurnalistului portalului Nokta.md, Mihail Sirkeli, lansate anterior în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, difuzată de TV8, cu referire la competențele regiunii găgăuze în domeniul reglementării și securității spațiului informațional, precum și în cel al alegerilor.

Potrivit sursei, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dumitru Constantinov, a adus acuzații și insulte la adresa jurnalistului, inclusiv pentru că nu a luat atitudine față de ilegalitățile ce ar fi fost înfăptuite de instituțiile statului, fără a preciza despre ce anume ar fi vorba. De asemenea, declarațiile lui Dumitru Constantinov referitor la războiul din Ucraina nu au avut un suport factologic. În opinia acestuia, principalii vinovați de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei sunt Occidentul, Franța și Germania, care nu au avut niciodată intenția de a rezolva conflictul pe cale pașnică, potrivit lui. Emisiunea a continuat cu declarațiile președintelui Centrului de Jurnalism Independent din Găgăuzia, Stepan Piron, care a afirmat că Mihail Sirkeli nu ar fi patriot, nu ar avea educație și nu ar cunoaște istoria propriului popor.

Raportul de monitorizare al CA a constatat că declarațiile lui Mihail Sirkeli în cadrul emisiunii de la TV8 au avut un caracter neutru, nu au adus acuzații și nu s-au referit la necesitatea limitării competențelor regiunii, comentariile protagoniștilor distorsionând mesajul acestuia, cu o retorică bazată pe atac la persoană. Prin urmare, a fost aplicată amenda de 6.000 de lei pentru încălcarea repetată a prevederii Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), conform căreia furnizorii media au obligația să informeze corect cu privire la un fapt sau un eveniment, iar informația să fie verificată şi prezentată în mod imparțial şi cu bună-credință. Pentru încălcarea repetată a prevederii care solicită evitarea oricăror forme de discriminare, TV Găgăuzia a fost amendată cu alte 5.000 de lei.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, consideră că este vorba de un linșaj mediatic, în materialul difuzat fiind prezente elemente de discriminare, ofensă, hărțuire și chiar amenințare. „Regretabil este faptul că o persoană de rangul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei face uz de falsuri de tip deepfake,ce nu sunt verificate deloc de reporter”, a precizat ea. 

Show More

💬 ...

Back to top button