Actualitate

Postul TV Dojdi a obținut licență de emisie în Țările de Jos

Postului rusesc TV Dojdi i-a fost oferită licență de emisie pentru următorii cinci ani din partea autorității de reglementare a mass-mediei din Țările de Jos. Acest fapt permite canalului să revină la rețelele de cablu, de la care a fost deconectat din cauza revocării licenței prin decizia Consiliului Național al Media Electronică din Letonia (NEPLP), din 6 decembrie 2022. Echipa  își va muta centrul editorial la Amsterdam, informează publicația Politico.

Potrivit sursei, instituția media avea deja un studio TV în Amsterdam, ca parte a redeschiderii sale în iulie anul trecut. „TV Dojdi își va muta centrul editorial la Amsterdam. Studioul din Amsterdam va deveni studioul principal al canalului”, a informat administrația într-un comunicat.

TV Dojdi și-a suspendat activitatea în Rusia la scurt timp după ce Moscova a atacat Ucraina, în februarie anul trecut. Din iulie 2022, redacția a activat din Letonia, până când autorizația de difuzare a fost revocată de organul de control al mass-media din această țară, în data de 6 decembrie. Decizia a fost luată pe fondul îngrijorărilor legate de modul în care postul de televiziune informa despre războiul din Ucraina, potrivit aceleași surse.

Anularea licenței de emisie a TV Dojdi de către autoritățile letone a fost rezultatul a trei încălcări pe care le invocă NEPLP, conform DW.com. În primul caz, a fost prezentată o hartă în care Crimeea apărea ca parte a Federației Ruse. În ce de-al doilea, s-au utilizat expresiile „armata noastră” și „băieții noștri” cu referire la armata rusă. Ultima și decisiva eroare au reprezentat-o afirmațiile unui moderator TV Dojdi care au fost interpretate drept o chemare de a ajuta armatei Federației Ruse.

Președintele NEPLP, Ivar Abolins, a declarat în cadrul unei intervenții pentru DW.com că au discutat cu instituția media, iar reprezentanți TV Dojdi au avut posibilitatea să ofere explicații. „Exemplul Dojdi demonstrează că Letonia este deschisă pentru mass-media din Rusia. Refugiu aici au găsit mulți jurnaliști și vreau să accentuez că nu am înregistrat încălcări la niciunul dintre ei. Noi monitorizăm constant spațiul informațional și, cu adevărat, nu am depistat nicio deviere. Vorbim despre un post media anume, care nu a vrut să urmeze și să respecte legile letone”, a precizat el. 

Redactorul-șef al TV Dojdi, Tihon Dziadko, a subliniat într-o postare pe pagina sa de Facebook că vor ataca decizia în instanță: „Decizia NEPLP ni se pare nedreaptă. Dojdi nu este o amenințare la adresa securității naționale a Letoniei, iar decizia în sine a fost adoptată cu ușile închise, fără posibilitatea ca reprezentanții postului TV să-și exprime argumentele. Ne vom apăra în instanță reputația la care am lucrat în ultimii 13 ani”.

Show More

💬 ...

Back to top button