Actualitate

Percheziții într-un caz de „propagare a războiului”. Presa din Comrat scrie că ar fi vorba despre redactorul portalului Gagauznews

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) anunță că au documentat acțiunile unei persoane, „manifestate prin propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”. Presa din UTA Găgăuzia scrie că ar fi vorba de redactorul portalului Gagauznews, Nicolai Kostîrkin. Site-ul a fost blocat anterior la solicitarea SIS.

UPDATE: Newsmaker.md scrie că deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov, care ar avea conexiuni cu portalul Gagauznews.md, a confirmat faptul că bărbatul vizat de investigația oamenilor legii este Nicolai Kostîrkin. Într-un comentariu pentru agenția TASS din Rusia, Victor Petrov a declarat că acțiunile oamenilor legii sunt „o dovadă că au început represiunile față de jurnaliștii din Moldova”.

Potrivit unui comunicat de presă al PCCOCS, în cadrul investigațiilor desfășurate, s-a constatat că bănuitul a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei. Procurorii susțin că persoana ar fi plasat sistematic, prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către aceasta, informații și discursuri publice ce incită la ură și război. Comunicatul PCCOCS nu menționează numele suspectului.

Astfel, pe 9 iunie, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost efectuate percheziții la domiciliul și în automobilul personal al persoanei vizate, fiind depistate și ridicate obiecte și alte probe ce au relevanță în cadrul cauzelor penale.

De asemenea, bănuitul a fost condus la sediul PCCOCS pentru audieri.

În continuare, procurorii anunță că urmează a fi efectuate acțiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de făptuitori, „care răspândesc sistematic în public prin diverse mijloace mass-media, rețele de socializare, canale de comunicare informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război, cu scopul creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv cu scopul generării unor disensiuni în rândul populației, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase”.

Portalul local Gagauzinfo.md scrie că în acest caz ar fi vorba de Nicolai Kostîrkin, redactorul portalului Gagauznews și autorul proiectului „Случайный корреспондент” (Corespondent din întâmplare).

SIS a dispus sistarea site-ului Gagauznews.md pe 26 februarie, în aceeași zi în care a fost solicitată și blocarea site-ului Sputnik.md, calificate de instituție drept portaluri „promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”.

Show More

💬 ...

Back to top button