Externe

Organizații de media europene cer ajutorul UE pentru jurnaliștii independenți ruși și beloruși

„Jurnaliștii și mass-media independente din Rusia se confruntă în prezent cu cea mai severă și mai amplă represiune din ultimii treizeci de ani”,  se atrage atenția într-o declarație comună a organizației ARTICOLUL 19 și partenerilor săi de la Media Freedom Rapid Response (MFRR) către statele membre ale Uniunii Europene.

Acestea sunt chemate să acorde sprijin pentru libertatea presei în situații de criză, și să ofere adăposturi sigure pentru jurnaliștii disidenți ruși, astfel încât ei să își „restabilească bazele de operațiuni și să continue să relateze”, să ofere  „vize de urgență jurnaliștilor și familiilor acestora”, precum și finanțare „pentru a ajuta redacțiile rusești să se mute în siguranță”.

Semnatarii declarației susțin că scutirile de vize „ar trebui extinse și pentru jurnaliștii independenți din Belarus, care în ultimul an și jumătate au fost supuși unei represiuni similare sub conducerea președintelui Alexander Lukașenko”.

„Uniunea Europeană a dat deja dovadă de o unitate remarcabilă în răspunsul său la invazia sângeroasă din Ucraina. (…) Acum este nevoie de o demonstrație similară de unitate europeană pentru a ajuta jurnaliștii independenți din Rusia și Belarus. Dacă li se permite să se mute în cadrul juridic democratic al Uniunii Europene și să își reconstruiască redacțiile în exil, aceste mijloace de informare independente ar putea avea o șansă de supraviețuire”, se menționează în declarație.

Show More

💬 ...

Back to top button