Actualitate

Obiectivele pe domeniul mass-media lipsesc din programul de activitate al Guvernului Recean. Explicația Executivului

Programul de activitate al Guvernului condus de Dorin Recean, învestit joi, 16 februarie, nu conține un capitol dedicat obiectivelor pe domeniul mass-media, spre deosebire de programe ale unor cabinete de miniștri anterioare. 

Potrivit planului de activitate intitulat „Moldova prosperă, sigură, europeană”, noul Cabinet de miniștri are drept deziderat cetățeni prosperi, un stat integrat în Uniunea Europeană, cu instituții puternice și transparente, mediu de afaceri competitiv și trai într-o lume sigură. Programul trece în revistă prioritățile pe un șir de domenii, iar sectorul mass-media nu se regăsește în listă. Singura prioritate care vizează presa este trecută la domeniul Justiției și ține de aprobarea unei legi noi cu privire la accesul la informațiile de interes public, de rând cu votarea Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal și a celei cu privire la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. 

Totodată, printre obiective se numără „prevenirea și combaterea amenințărilor hibride pe palierul securității cibernetice și informaționale”, iar la prioritățile ce țin de securitatea statului se menționează despre „fortificarea structurilor responsabile pentru lupta împotriva amenințărilor hibride și asigurarea securității cibernetice în vederea sporirii nivelului de siguranță pentru oameni, instituțiile statului și pentru mediul privat”, fără referiri specifice domeniului media. 

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a precizat pentru Media Azi că programul noului Cabinet de miniștri a fost elaborat cu scopul de a continua dezideratele ce vizează parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, ceea ce ar presupune și priorități pe partea de asigurare a unei prese libere și a libertății de exprimare. „Se prezumă că programul de guvernare este orientat pe aplicarea în continuare a standardelor europene, care înseamnă standarde de calitate inclusiv în domeniul media. Transparența este un subiect implicit, un obiectiv de la sine înțeles. Programul este doar o linie directorie, există și alte aspecte care nu au fost incluse în detaliu. Ceea ce este important e că actualul Executiv și-a stabilit transparența și comunicarea instituțională ca principii de bază în relația cu cetățenii și cu mass-media”, a comentat Daniel Vodă

Expertul media Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, remarcă faptul că executivele care s-au perindat în ultimii ani au avut diferite programe, unele cu o frază generală despre mass-media, iar altele cu compartimente separate și extinse, „doar că rezultatele au fost cam aceleași sau, mai exact, cam lipsă de rezultate”. „Evident, puteau fi enumerate mai multe acțiuni, pe lângă cele trei legi asumate spre adoptare. Dar, pe de altă parte, Guvernul, practic, va continua să fie unul al crizelor și urgențelor și, probabil, suficiente acțiuni vor da peste cap și acest program. (…) Ceea ce pare oarecum evident e că și actualul Guvern nu crede că mass-media ar putea fi un motor al schimbărilor în bine sau nu vede ori nu știe cum mass-media ar putea fi antrenată în accelerarea acțiunilor prioritare”, mai consideră Bunduchi. 

Show More

💬 ...

Back to top button