Externe

O instanță de la Moscova a amendat cu 350.000 de ruble Novaia Gazeta pentru răspândirea de informații pretins neveridice

Tribunalul raional Simonovski de la Moscova a aplicat o amendă administrativă de 350.000 de ruble (în jur de 5.600 de euro) instituției media Novaia Gazeta pentru difuzarea informațiilor neveridice în presă, scrie Interfax cu referire la serviciul de presă al instanței.

Potrivit serviciului de presă al tribunalului, organizația autonomă non-profit editorial-redacțională Novaia Gazeta a fost găsită vinovată de „distribuirea informațiilor nevedice de interes public sub forma unor informații credibile care reprezintă un pericol pentru viața cetățenilor”.  

Secretara de presă a Novaia Gazeta, Nadejda Prusenkova, a declarat pentru Interfax că decizia instanței va fi atacată: „Cu siguranță, nu suntem de acord cu decizia instanței și o vom contesta”.

Ea a precizat că redacția s-a conformat imediat ordinului organului de drept, după recepționarea notificării din partea Procuraturii Generale privind obligativitatea ștergerii articolului „Herson”,  scris de jurnalista Elena Kostiucenco. În pofida acestui fapt, autoritatea de reglementare Roskomnadzor a întocmit un proces-verbal.

La sfârșitul lunii iulie, Roskomnadzor s-a adresat instanței cu cererea de a recunoaște înregistrarea publicației media Novaia Gazeta  ca fiind invalidă din cauza că nu a oferit datele despre statutul redacției în termenele stabilite de Legea presei. Roskomnadzor a adăugat că avertizările expediate au fost „emise pe baza materialelor publicației periodice online Novaia Gazeta”.

De asemenea, pe 15 septembrie, Curtea Supremă de Justiție din Rusia se va pronunța pe marginea cererii Roskomnadzor privind stoparea activității site-ului Novaia Gazeta.

Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, susținea anterior pentru Interfax că  redacția are argumente solide pentru a câștiga dosarele în instanțele de judecată. „Atât în ceea ce privește cauzele și motivele pe faptul că s-a decis, din considerente neclare, să fie oprită activitatea noastră, cât și în ceea ce privește versiunea de tipar a ziarului, caz ce va fi examinat nu la Curtea Supremă, ci la tribunalul Basmannîi”, a spus Muratov.

La sfârșitul lunii martie, Novaia Gazeta și-a suspendat activitatea în legătură cu două avertismente de la Roskomnadzor, după ce publicația nu ar fi etichetat corespunzător anumite organizații.

Show More

💬 ...

Back to top button